Slováci budou muset úřadům hlásit cesty do ciziny

Zahraničí Zahraničí
17. 5. 2013 6:06
Změnu prosadil Ficův Smer-SD. Povinnost platí při cestách delších než 90 dnů
Foto: Reuters

Bratislava - Mnohým to zní jako nepovedený vtip, nicméně není.

Slovákům, kteří po 1. červenci 2013 vycestují z republiky na více než 90 dnů a nenahlásí to úřadu v místě trvalého bydliště, hrozí pokuta.

Vyplývá to z novely zákona o hlášení pobytu občanů, kterou ve čtvrtek schválili poslanci Národní rady.

Stát musí mít přehled, tvrdí ministr

Život to zkomplikuje nejen těm, kteří hledají v zahraničí práci, ale například i studentům, kteří se účastní letních pobytů Work and Travel, napsal server Aktuálne.sk.

Dosud platná norma ohlašovací povinnost podle médií výslovně neukládala, což ale ministerstvo vnitra rozporuje. "Občané v právním předpisu často nerozlišují, pokud je povinnost stanovena slovesem bez použití slova ´povinen´," argumentuje.

Podle ministra Roberta Kaliňáka je nezbytné, aby měl stát o občanech přehled. Zmínil například doručování soudní pošty.

"Pokud nebude možné zásilku doručit - a zjistí se, že je to kvůli tomu, že dlouhodobě nepřítomný občan nesplnil povinnost vyplývající ze zákona - bude to vyhodnoceno jako přestupek," vysvětlila mluvčí Alena Koišová. Devadesát dní je prý navíc standardní doba, na niž jsou vydávána víza.

Zásah do soukromí

Opozice sice novelu kritizuje, ovšem v parlamentu, kde má většinu Smer-SD premiéra Roberta Fica, neměla šanci kontroverzní ustanovení odstranit.

"Tato úprava je nevhodná a nadměrně a neodůvodněně zasahuje do svobodného pohybu a soukromí občanů," je přesvědčen Petr Osuský z liberální SaS.

"Pokud nemá občan v úmyslu zrušit svůj trvalý pobyt na Slovensku, není nezbytné mu ukládat povinnost hlásit pobyt v zahraničí, i když jde o pobyt delší než 90 dní."

 

Právě se děje

Další zprávy