Rusové slavili konec války i u kuriózního pomníku zběhů

Jiří Just Jiří Just
10. 5. 2013 13:36
Reportáž z místa, kde vyrostl památník propagandou vymyšlených hrdinů
Foto: Jiří Just

Moskva - Rusko si připomínalo 68. výročí konce druhé světové války, ale na severozápadní okraj Moskvy řev tankových motorů z Rudého náměstí nedoléhal.

Okolo památníku - připomínajícího kremelské hradby, místo chlouby ruské armády - jezdily prosté škodovácké tramvaje a po dělostřelecké lafetě, mířící na protější paneláky, lezly děti.

Pomníků druhé světové války je v Moskvě nemálo. V každé čtvrti se najde pamětní deska nebo památník obránců vlasti. Ten na ulici Hrdinů panfilovců však vybočuje z řady. Oslavuje hrdinský skutek, který si vymyslela sovětská propaganda.

Koncem listopadu 1941 vzdorovala sovětská armáda pod Moskvou tlaku německých sil. V jednom z výtisků listu Rudá hvězda se na titulní straně objevil oslavný text o hrdinství 28 příslušníků 8. gardové Panfilovy divize.

Ti neváhali obětovat své životy, aby zastavili útok Hitlerovy armády. Během nerovného čtyřhodinového boje vyřadili 18 nepřátelských tanků a zlikvidovali několik desítek německých vojáků.

Hrdinné zběhnutí do Kyrgyzstánu

Všech osmadvacet rudoarmějců bylo následně posmrtně vyznamenáno medailí Hrdiny Sovětského svazu a slova "Rusko je veliké, ale ustupovat není kam, za zády máme Moskvu", která měl před smrtí vykřiknout politruk Kločkov, se stala legendárním heslem Velké vlastenecké války.

Dva roky po jejím skončení byl ve středoasijském Kyrgyzstánu zatčen vojenský zběh a kolaborant Ivan Dobrobabin. Během domovní prohlídky u něho našli knihu o 28 hrdinech panfilovcích. Překvapeným vyšetřovatelům sdělil, že byl jedním z těch, které Rudá hvězda označila za hrdinné zachránce Moskvy od nacistů.

Foto: Jiří Just

Nalezení živého panfilovce vyvolalo skandál. Stejně jako to, že držitel medaile Hrdiny Sovětského svazu sloužil během války v německé policii. Jak se následně ukázalo, naživu zůstalo ještě několik účastníků propagandou oslavovaného boje.

Novináři přiznali, že si vše vymysleli, Rusům to ale nevadí

V roce 1948 se rozběhlo oficiální vyšetřování. Vojenská prokuratura dospěla k závěru, že k žádnému hrdinskému činu 28 panfilovců nedošlo. Čtvrtá rota, které Dobrobabin fakticky velel, přišla v ten den o trojnásobný počet mužů. Samotní novináři Rudé hvězdy poté přiznali, že si vše vymysleli.

Přesto se v 60. letech na severozápadě Moskvy pomník 28 panfilovců objevil.

Rusové si z falzifikace vlastních dějin, proti které se zápalem bojuje prezident Vladimir Putin, těžkou hlavu nedělají. A o samotných panfilovcích toho také moc nevědí.

Někteří se pod litinovým rudoarmějcem fotí.
Někteří se pod litinovým rudoarmějcem fotí. | Foto: Jiří Just

"Byli to hrdinové, kteří za cenu svého života zastavili útok nacistů na Moskvu," říká lysý čtyřicátník, který hlídá u památníku svou dceru. "Vždyť si to na desce můžete přečíst sám."

Mezitím k podstavci s otrhanými tulipány lidé přinášejí rudé karafiáty. Někteří přijíždějí jen na skok: vystoupí z auta, položí květiny a jedou dál. Další se pod obří zlatou hvězdou Hrdiny Sovětského svazu a litinovým rudoarmějcem fotí.

Pro nemalý počet Rusů je 9. květen jedním z nejvýznamnějších dnů v roce. Tradice pokládání karafiátů u pomníků je stejně zažitá asi jako zdobení stromečku na Nový rok.

Jak říká postarší Jekatěrina, je hrdá na to, "že právě Rudá armáda došla až do Berlína a porazila nacistické Německo."

Jen je podle jejích slov škoda, že mládež nežije Dnem vítězství tak, jako žila dříve. Smutně přitom kývne směrem k nedaleko stojícímu MacDonaldu.

 

Právě se děje

Další zprávy