Při nehodě lodi v italském Janově zahynulo sedm lidí

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
8. 5. 2013 15:50
Počet obětí může ještě vzrůst. Příčina není zatím potvrzená.
Plavidlo narazilo do věže v přístavu.
Plavidlo narazilo do věže v přístavu. | Foto: Reuters

Janov - Nejméně 7 lidí přišlo podle BBC v noci na středu o život při havárii kontejnerové lodi v přístavu v italském Janově. Nadále se prohřešují tři osoby. Jednoho z dříve pohřešovaných našli záchranáři živého.

Rozměrná nákladní loď, která měla namířeno na jih Itálie, narazila při výjezdu z přístavu do řídící věže. Ta se poté prakticky celá zřítila do moře.

"Je velmi obtížné vysvětlit, jak se to stalo, protože ta loď nebyla tam, kde měla být," řekl zase šéf janovského přístavu Luigi Merlo místním novinám.

Přivolaní záchranářští potápěči vylovili šest přeživších a těla tří utopených. Po několikahodinovém prohledávání trosek objevili další tři oběti ve výtahu, zatím poslední mrtvé tělo našli pod vodou ve středu dopoledne.

Nejméně tři z obětí byly příslušníky pobřežní hlídky, jde o mladé lidi okolo třiceti let věku.

Policie podezírá kapitána 

Příčiny havárie se nyní vyšetřují. Policie dlouho vyslýchala kapitána kontejnerové lodi. Podezírá ho z neúmyslného zabití, zatím ho ale neobvinila.

Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že nehodu mohl způsobit chybný manévr nebo porucha plavidla. Italská média napsala, že lodi přestaly fungovat dva motory, a byla proto v podstatě neovladatelná.

Foto: Reuters

Nehoda, která se stala hodinu před úterní půlnocí místního času. Podle BBC po srážce spadla do vody část 50 metrů vysoké kontrolní věži z betonu a skla, kde se v té době nacházeli další lidé.

Kvůli předávání směny jich tam údajně mělo být víc než obvykle a tento faktor také komplikuje určení počtu nezvěstných. Podle posledních informací tam mělo být 14 lidí.

Lékař záchranné služby Andrea Furgani, který na místě zasahoval jako jeden z prvních, uvedl, že do nemocnice převezli čtyři těžce zraněné lidi. "Jejich stav byl kritický," doplnil Furgani.

Loď, která narazila do řídící věži se jmenuje Jolly Nero a patří společnosti Ignazio Messina and Co. Je 239 metrů dlouhá a 30 metrů široká. Má nosnost 30.000 tun, a patří tedy spíše k menším.

"Něco takového se nikdy nestalo, jsme zničení," uvedl jeden ze šéfů rodinné lodní přepravní firmy Stefano Messina.

V relativně krátké době jde o druhou závažnou nehodu na moři v Evropě, která se stala v Itálii. Loni v lednu zahynulo 32 lidí při nehodě lodi Costa Concordia

 

Právě se děje

Další zprávy