Mikročip proti obezitě přesvědčí mozek, že už jedl

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 3. 2013 18:45
Mikročip, který se připojí k bloudivému nervu, se už začíná zkoušet na zvířatech
Foto: Reuters

Londýn - Hubnutí už nemusí být spojeno s mučivým odříkáním a namáhavým cvičením.

Mezinárodní tým expertů totiž vyvinul mikročip, který je po připojení na bloudivý nerv schopen podle potřeby řídit apetit.

Neznamená to ale, že by si ho mohli lidé brzy nechávat vmontovávat, aby zhubli do plavek.

Nejnovější bionická technologie, která se právě začíná zkoušet na zvířatech, má nahradit invazivní zákroky, jako je například bypass žaludku. Ty se provádějí u pacientů s těžkou formou obezity.

Čip bude do těla implantován jen velmi malou dírkou a byl vyvinut tak, aby v něm nepůsobil jinak než přirozeným snížením chuti k jídlu. Prostřednictvím elektrod dokáže bloudivý nerv stimulovat tak, aby vyslal do mozku pocit sytosti.

"Mozek bude z trávicího traktu získávat přirozené signály. Čip vyšle stejný impuls jako trávicí trakt poté, co se najíme. Tím dává mozku vědět, že už je žaludek plný a není třeba jíst dál," vysvětlil BBC Stephen Bloom z londýnské Imperial College, který spolu s kolegou Chrisem Toumazou výzkumný tým vedl.

Mikročip. Ilustrační foto.
Mikročip. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

O tom, že se výzkum ubírá správným směrem, svědčí mimo jiné i fakt, že projekt získal od Evropské rady pro výzkum grant ve výši přes 7 milionů eur (zhruba 180 milionů korun).

Stejný vědecký tým už úspěšně vyvinul čip, jenž má působením na bloudivý nerv potlačit epilepsii. Regulátor chuti k jídlu prý pracuje na stejném principu, jen do mozku vysílá jiné impulzy.

Tím, že na rozdíl od podvázání žaludku nebo přemostění střev zařízení o rozměru několika milimetrů pacienty nenutí jen ke střídmosti, ale chuť k jídlu skutečně potlačuje, není u pacientů třeba tak pevná vůle.

 

Právě se děje

Další zprávy