Kyperští politici si snížili platy, v ulicích byl klid

Petr Jemelka Petr Jemelka
28. 3. 2013 17:32
Sledovali jsme: Jak se po dvanácti dnech na Kypru otevřely banky
Před bankami se utvořily fronty, výběr se však zatím obešel bez větších potíží.
Před bankami se utvořily fronty, výběr se však zatím obešel bez větších potíží. | Foto: Reuters

Nikósie - Kypr prožil perný den. Úderem poledne (v 11 hodin středoevropského času) se po dvanácti dnech znovu otevřely banky, které nechal stát zavřít, aby předešel hromadnému vybírání úspor.

Před některými pobočkami se sice tvořily fronty, černé scénáře se ale nenaplnily - v ulicích byl klid. Většina bankovních ústavů, v nichž mají Kypřané úspory, přitom balancuje na pokraji bankrotu a o moc lépe na tom není ani kyperská ekonomika.

Přestože hospodářství malé ostrovní země dostává injekce z evropských záchranných fondů, nikde není psáno, že ke zhroucení ekonomiky a vystoupení Kypru z eurozóny nakonec stejně nedojde.

Střadatelé už navíc vědí, že o část peněz určitě přijdou, protože právě tím špičky Unie poskytnutí pomoci podmínily. Lidé si ale mohou vybrat maximálně 300 eur denně. Bezpečnostní složky se v napjaté situaci obávaly nepokojů a následného chaosu, proto byly ve stavu nejvyšší pohotovosti.

Situaci na Kypru jsme sledovali online:

17:04 - Banky na Kypru za sebou mají první otevírací den po dvanácti dnech nucené uzávěrky. Černé scénáře se nenaplnily. Ostrované sice před pobočkami bankovních institucí vytvořili dlouhé fronty, vše se ale obešlo bez větších incidentů. Země je nicméně teprve na začátku dlouhé cesty za záchranou svého hospodářství. Na poskytnutou pomoc Mezinárodního měnového fondu si bude muset zřejmě počkat až čtyři týdny.

16:36 - Krom toho, že si prezident a ministři dobrovolně snížili platy o čtvrtinu, respektive polovinu, se navíc podle poradce hlavy státu Konstantinose Petridise vzdají 13. platů.

16:12 - Podle dnešních údajů Evropské centrální banky (ECB) klesaly soukromé vklady u kyperských bank v prvních dvou měsících roku, tedy v době, kdy se Kypr ponořoval hlouběji do krize, zhruba dvouprocentním tempem měsíčně.

Foto: Chaos před bankou, kde bohatí přijdou téměř o vše

15:43 - Politické vedení Kypru si v reakci na tíživou ekonomickou situaci své země snížilo platy. Premiér a ministři si snížili platy o 25 %, prezident si dobrovolně snížil gáži o 25 %. Vláda o tom informovala prostřednictvím Twitteru. Agentura AP doplnila, že jde o projev solidarity s řadovými občany.

15:18 - Podle kyperské centrální banky se budou omezení revidovat každý den podle intenzity výběru peněz. Opatření má oficiálně trvat týden, ale odhaduje se, že se protáhne spíše na měsíce.

14:57 - Krize na Kypru ještě zdaleka není zažehnána a pozornost finančníků už se začíná ubírat směrem k Lucembursku. Bankovní sektor země se zhruba půlmilionem obyvatel převyšuje její roční HDP přibližně dvaadvacetkrát. Na Kypru tomu dosud bylo osmkrát. Lucemburčané ale tvrdí, že jejich ekonomika nemá s tou kyperskou nic společného. Více k tématu čtěte zde.

14:36 - Zatímco Kypřané ve strachu ze znehodnocení svých úspor vybírají povolené částky peněz, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejnila prognózu pro letošní rok. Největším ekonomikám světa předpovídá rychlejší růst než loni. Eurozóna jako celek ale rozhodně nemá vyhráno. Zatímco Německo by mělo zaznamenat "silný" růst, Francie a Itálie zůstanou minimálně ještě půl roku v recesi, napsala BBC.

13:50 - "Rád bych poděkoval kyperskému lidu za vyspělost a rozvahu, kterou v kyperských bankách projevil," vzkázal prostřednictvím Twitteru svým občanům kyperský prezident Nicos Anastasiades.

13:37 - Bezprecedentní řešení situace na Kypru ilustruje změnu postoje Mezinárodního měnového fondu k ekonomickým problémům evropských zemí, napsal list The Financial Times, podle něhož fond v roce 2010 vydatně pomáhal, zatímco letos přešel ke své známější úloze přísného pedanta.

12:46 - Chaos, kterého se obávaly kyperské úřady, se zatím nekoná. "Všechno jde dobře. Jsem spokojen," tvrdil naopak o situaci podle agentury DPA kyperský poslanec Prodromos Prodromu. "Bude-li tento trend pokračovat, pak budeme moci říci: 'Vše jde podle plánu'," dodal poslanec pro kyperskou televizi RIK.

12:25 - Bývalý kyperský prezident George Vassoliou se nechal slyšet, že kvůli mimořádnému zdanění svých bankovních úspor přijde o "stovky tisíc eur". O jakou část uložených peněz střadatelé přijdou, zatím není jasné. Ti, kteří měli účet v kyperské bance Laiki a na něm více než 100 tisíc eur (zhruba 2,6 milionu korun), přijdou podle až o 80 procent vkladů, prohlásil kyperský ministr financí Michalis Sarris televizi RIK.

12:04 - Omezení finančních transakcí má prozatím platit sedm dní, ale předpokládá se, že budou kyperskou centrální bankou prodlužována, což se může podle některých odhadů protáhnout na několik měsíců. "Komise bude monitorovat, zda je nezbytné platnost těchto opatření prodlužovat," ujistila ve čtvrtek Evropská komise.

Vybírat hotovost přicházejí především důchodci, kteří nemají bankovní karty.
Vybírat hotovost přicházejí především důchodci, kteří nemají bankovní karty. | Foto: Reuters

11:28 - Některé banky stále neotevírají a lidé začínají být naštvaní. Napětí ve frontách roste, hlásí reportéři z Nikósie.

11:27 - Fakt, že výběry v rámci povoleného limitu 300 eur prozatím probíhají v klidu, neznamená, že jsou lidé se situací smíření. "Ukradli nám peníze, na které jsme vydělávali 60 let, jak máme teď žít?" svěřil se postarší střadatel štábu televize Sky News.

Ve čtvrtek zatím vše probíhá v poklidu.
Ve čtvrtek zatím vše probíhá v poklidu. | Foto: Reuters

11:21 - "Musíme mít všichni na paměti, že personál bank za tuhle situaci nemůže," napsali ráno vyděšení zaměstnanci na dveře jedné z poboček krachující banky Laiki. Z Kypru ale zatím chodí zprávy o klidném průběhu prvních minut obnoveného provozu bankovních institucí.

11:08 - Zatím se nezdá, že by mělo dojít k nějakým pouličním nepokojům, ve frontách povětšinou postávají důchodci, kteří nemají bankovní karty, hlásí z Nikósie reportér britského deníku The Guardian.

11:00 - Všechny kyperské banky otevírají. Policie i najaté bezpečnostní agentury jsou v nejvyšší pohotovosti.

10:46 - Volný pohyb kapitálu by měl být na Kypru obnoven, jak nejrychleji to půjde, nechala se slyšet Evropská komise. "I když se za nynějších okolností zdají zavedená restriktivní opatření nezbytná, volný pohyb kapitálu by měl být obnoven co nejrychleji v zájmu kyperské ekonomiky a jednotného trhu EU jako celku," stojí v čtvrtečním prohlášení Evropské komise.

10:36 - Jaká tedy na Kypru platí omezení? Výběr na pobočce: maximálně 300 eur, šeky se neproplácejí, bezhotovostní transakce maximálně do výše 5000 eur, výživné a školné mohou kyperští rodiče dětem hradit do výše 5000 eur měsíčně za čtvrtletí. Při opuštění země mohou mít lidé u sebe maximálně tisíc eur. Krom toho není možné předčasně rušit termínované bankovní účty.

Europomoc v praxi. Na Kypr dorazily kamiony plné bankovek.
Europomoc v praxi. Na Kypr dorazily kamiony plné bankovek. | Foto: Reuters

10:28 - Hotovost do kyperských bank za mimořádně přísných bezpečnostních opatření rozvážejí kamiony. Ze vzduchu kamiony střeží vrtulníky, na zemi jejich cestu lemuje policie posílená o ostrahu ze soukromé bezpečnostní agentury.

10:12 - K zavedenému omezení finančních transakcí patří i to, že dovozci nesmějí převádět peníze do zahraničí, aniž by prokázali, že platí za importované zboží. Někteří ekonomové nad zavedenými praktikami nadzdvihávají obočí.

"Tyto bezprecedentní restrikce znamenají porušení základních principů, na nichž stojí Evropská unie, totiž že mají mít lidé, zboží i kapitál možnost cestovat bez omezení mezi členskými státy," míní ekonomický analytik BBC Andrew Walker.

9:51 - Zatímco před bankami v Nikósii i v dalších městech už stojí dlouhé fronty, na kyperské burze se podle agentury Reuters ani ve čtvrtek obchodovat nezačne.

9:42 - Banky budou mít otevřeno od 12 do 18 hodin (11-17 h SEČ). Na Kypru bude možné bez omezení platit kyperskými kreditními kartami, ale v zahraničí jen do částky 5000 eur (zhruba 129 tisíc korun) měsíčně.

9:30 - Dobré dopoledne, vítejte u našeho živého zpravodajství o dění na krizí zmítaném Kypru. Co se dnes bude v ostrovní zemi dít? Banky po dvanácti dnech otevřou své pobočky a lidé můžou vybrat své úspory až do výše 300 eur (zhruba 7700 korun).

 

Právě se děje

Další zprávy