Británie ochromena zimní bouří, napadlo až 40 cm

ČTK ČTK
22. 3. 2013 21:47
Desítky tisíc lidí se ocitly bez proudu, jaderný komplex byl raději odpojen
Vévodkyni Catherine zastihlo sněžení na návštěvě skautského tábora na severu Anglie.
Vévodkyni Catherine zastihlo sněžení na návštěvě skautského tábora na severu Anglie. | Foto: Reuters

Londýn- Desítky tisíc lidí se v Británii po zimních bouřích ocitly bez elektřiny. Vichřice, sněžení a lijáky rovněž komplikují dopravu a způsobují záplavy.

Kvůli bouři částečně zastavilo provoz jaderné zařízení v Sellafieldu na severozápadě Anglie. Rozmary počasí si podle portálu independent.co.uk vyžádaly jednu lidskou oběť.

V Severním Irsku se přechodně ocitlo bez proudu kolem 50 000 domácností. Stovky škol v pátek ve Spojeném království zůstaly uzavřeny. Zatímco ve Skotsku a Severním Irsku napadlo místy až 40 centimetrů sněhu, na jihozápadě Anglie úřady varovaly před záplavami.

V Cornwallu na jihozápadě Anglie zahynula starší žena v troskách svého domu, který se kvůli sesuvu půdy při záplavách zhroutil. Záchranáři tělo našli po několikahodinovém pátraní. Z ulice, kde se neštěstí stalo, evakuovaly úřady několik desítek obyvatel.

Jaderný komplex raději odpojen

Zařízení na zpracování a recyklaci vyhořelého jaderného paliva v Sellafieldu je kvůli hustému sněžení a silnému větru částečně mimo provoz. Mluvčí jaderného provozu Karl Connor podle stanice BBC řekl, že "provoz byl převeden na kontrolovaný a bezpečný vypnutý stav". Dodal, že důvod k vypnutí provozu nesouvisí s prací v továrně a že nehrozí žádná bezpečnostní rizika.

"Je to čistě bezpečnostní důvod. Kvůli silnému větru a sněžení chceme, aby našich 8500 zaměstnanců odešlo dřív a dostalo se v pořádku domů," řekl Connor.

Sellafieldské zařízení je jedním z nejstarších a nejrozsáhlejších jaderných komplexů v Evropě. Nyní je pod krizovou správou a zůstal tam jen nezbytný personál.

Hasiči zachraňovali řidiče z aut

Hasiči v Devonu a Cornwallu zachránili mnoho řidičů, které záplavy uvěznily ve vozech na silnicích. Voda z tajícího sněhu zaplavila v Birminghamu tunel St Chad, doprava v centru tak zkolabovala.

Úřady na severu Walesu vyzvaly obyvatele, aby při cestování nevyužívali pobřežní trať mezi Chesterem a Holyheadem, kde vlaky nabíraly značná zpoždění.

Ve skotském Argyllu je bez proudu 10 000 domácností. Bez proudu je také na 700 domů na ostrově Man v Irském moři, kde vichr poškodil elektrické rozvody.

Sníh zavíral i letiště

Přistávací a vzletová dráha na belfastském letišti George Besta byla dvakrát během dne uzavřena kvůli sněhu a námraze. Několik hodin bylo uzavřeno také letiště v severoanglickém Leedsu a cestující nadále musí počítat se zpožděním.

Neobvyklá zima vede k vyšší spotřebě paliva. Britská vláda dnes v této souvislosti odmítla spekulace, že zemi hrozí nedostatek benzinu. Jeho cena ale v posledních hodinách vzrostla kvůli závadě na potrubí mezi Británií a Belgií, které patří mezi nejdůležitější.

Na víkend meteorologové hlásí další sněhové a dešťové srážky a bouřky. Řidiči takřka v celé Británii si mají dát pozor na nebezpečné povětrnostní podmínky.

 

Právě se děje

Další zprávy