Polsko prožívá neznámý rodinný příběh Angely Merkelové

Alexandra Malachovská, spolupracovnice Aktuálně.cz
24. 3. 2013 18:09
Nové okolnosti ze života předků německé kancléřky odkrývá nová kniha
Foto: Reuters

Varšava - Nový životopis kancléřky Angely Merkelové, který právě vyšel v Německu, vyvolal velký zájem i v sousedním Polsku.

V novém světle totiž vyvstává její vřelý vztah k Polsku, který si analytici v minulosti mnohdy nedokázali vysvětlit.

Podle knihy novináře Stefana Korneliuse je totiž vnučkou polského přistěhovalce, který si změnil jméno, když se natrvalo usadil v Berlíně. Přestože svůj původ nikdy netajila, jde o prakticky neznámé stránky ze života jedné z nejmocnějších žen Evropy.

Kancléřka a její svět

"Nyní je jasné, proč Angela Merkelová mluví o Polsku tak vřele. Její dědeček se jmenoval Ludwig Kazmierczak a pocházel z Poznaně," napsal list Gazeta Wyborcza.

Podrobnosti o tajemném příběhu kancléřky obsahuje nová životopisná kniha Angela Merkelová - kancléřka a její svět, kterou vydalo nakladatelství Hofmann und Campe.

Foto: Profimédia

Vedoucí zahraniční rubriky deníku Süddeutsche Zeitung v ní podrobně popisuje rodinný příběh kancléřky, která o svém původu prý dobře věděla, i když ho nijak nezdůrazňovala.

"Dějiny polských kořenů Angely Merkelové jsou opravdu dějinami spletitých polsko-německých osudů. Paní kancléřka se narodila v roce 1954 v Hamburku jako Angela Kasnerová. Léta nikdo ani netušil, že skutečné jméno rodiny s německy znějícím příjmením bylo Kazmirczakovi. Tak se totiž jmenoval její otec Horst, kterému bylo jen pár let, když se jeho rodiče rozhodli své příjmení změnit," uvedl polský deník.

Podle knihy byl dědeček Merkelové nemanželské dítě polských rodičů. Z informací, které se následně podařilo vypátrat polským novinářům, byla prababička Merkelové služka.

Zdroje z poznaňského státního archivu prý svědčí o tom, že "šlo o osobu nemajetnou, která často putovala za prací". V roce 1896 se jí narodil syn Ludwig, jehož otcem byl Ludwig Wojciechowski. Ten si však Annu Kazmierczakovou nevzal a nedal dítěti ani své příjmení.

Když bylo synovi pět let, provdala se matka za dělníka jménem Ludwig Rychlicki. Společně pak měli čtyři děti, dvě však zemřely. "Až do roku 1915 bydlel Ludwig Kazmierczak se svou matkou a otčímem v Poznani. Když pak byl povolán na frontu, k matce se již nevrátil," říká Elzbieta Rogalová z poznaňského archivu.

Angela Kazmierczaková

"Ačkoli byl (Kazmierczak) formálně německým obyvatelem, rodina měla polské kořeny," píše v knize Kornelius. Upozornil, že Poznaň v době jeho narození patřila do Německého císařství a k Polsku se vrátila teprve po první světové válce. "Nebýt té změny, Merkelová by se narodila jako Angela Kazmierczaková, nikoli Angela Kasnerová," píše se v knize.

Po první světové válce se Ludwig Kazmierczak usadil v Berlíně. V německé metropoli pracoval jako policista. V roce 1926 se oženil a narodil se mu syn Horst Kazmierczak. V roce 1930 se ovšem Ludwig rozhodl změnit polské jméno Kazmierczak na Kasner.

Důvod jeho rozhodnutí není dosud jasný. Horst Kasner se stal evangelickým pastorem. V roce 1954 se mu v Hamburku narodila dcera Angela Dorothea. Její dědeček zemřel, když jí bylo pět let.

Podle polského tisku měla Merkelová strýce Józefa Rychlického, který přežil druhou světovou válku a zemřel v roce 1971 v Poznani. O osudech jeho dětí zatím média nic nevypátrala. Vyzvala však potenciální příbuzné kancléřky, aby se přihlásili. Autor životopisné knihy tvrdí, že si kancléřka dědečka nepamatuje. Dobře si ale prý pamatuje babičku Margarethe, která ji často navštěvovala a vedla k zájmu o hudbu a umění.

Opomíjená minulost

Server Wyborcza.pl v této souvislosti připomíná, že svůj polský původ Merkelová naznačila už v roce 1995, když při církevní slavnosti v Hamburku řekla, že jeden z jejích dědečků pocházel z Polska. O pět let později pak tuto informaci potvrdila v rozhovoru pro časopis Spiegel s tím, že z jedné čtvrtiny má polský původ. Jejích slov si však téměř nikdo nevšiml.

Foto: Reuters

Zatímco o jejím vztahu k Praze, kde v letech 1980 až 1983 strávila několik měsíců jako vědecká pracovnice v Ústavu fyzikální chemie Akademie věd je známo, její polská minulost byla opomíjená. Nyní se však prý ke svému původu hlásí a umí dokonce vyslovit jméno svého dědečka. Lekci jí při nedávném setkání v Bruselu udělil polský premiér Donald Tusk.

V rozhovoru pro Gazetu Wyborczu Kornelius uvedl, že kancléřka přiznala, že kolem rodinného tajemství je stále mnoho nejasností. Její bratr prý už léta pátrá po osudu předků. Nepodařilo se mu však zjistit, proč se dědeček rozhodl opustit Poznaň a usadit se v Berlíně ani proč rodina poněmčila své jméno.

"Dějiny polských kořenů Angely Merkelové jsou opravdu dějinami spletitých polsko-německých osudů," uvedl list.

Polský původ Merkelové podle deníku nicméně vysvětluje náklonnost kancléřky vůči zemi svých předků. Když totiž v minulosti řekla, že je obdivovatelkou Polska, zaskočení komentátoři to připisovali jejím zkušenostem z komunistických časů či vzpomínkám na návštěvu tehdejší Polské lidové republiky. "Nyní ta slova získala nový rozměr," uvedl deník.

 

Právě se děje

Další zprávy