Nulové náklady. Brit naučil své auto jezdit na vzduch

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 3. 2013 15:00
Vynálezce si ve své garáži vyrobil motor na stlačený vzduch, nic na tom prý není
Předělaná Vauxhall Nova (britská verze vozu Opel Corsa).
Předělaná Vauxhall Nova (britská verze vozu Opel Corsa). | Foto: Youtube

Londýn - Neustále rostoucí ceny pohonných hmot dělají vrásky na čele nejednomu motoristovi.

Mohlo by se zdát, že s tím můžeme nesouhlasit, můžeme se rozčilovat, ale to je tak všechno, co s tím uděláme.

Opak je pravdou. Prokázal to britský vynálezce Peter Dearman, který svůj pětadvacet let starý Opel Corsa předělal tak, že jezdí pouze na stlačený a podchlazený vzduch.

Tvrdí, že ho úprava téměř nic nestála a že zanedbatelné jsou i náklady na provoz. Přestavba vozu na vzdušný pohon podle něj navíc ani nezatížila životní prostředí.

Upravený vůz připomíná Delorean z holywoodské sci-fi trilogie Návrat do budoucnosti. Většinu kufru a prostoru pro zadní sedačky zabírá cosi, co připomíná pivní soudek, a vnitřkem vozu procházejí trubky. Pod kapotu přibylo zařízení vyrobené z plastového odpadkového koše a dřevěných latí.

 

Stejně jako upravený Delorean ale může být Dearmanova stará Corsa autem budoucnosti. K provozu nepotřebuje žádné baterie ani benzin - jedinou pohonnou hmotou je vzduch podchlazený na minus 185 stupňů Celsia.

Tím, jak se vzduch zahřívá a přechází do plynného skupenství, pohání písty motoru podobně, jako to dělá pára v parních motorech. Podomácku vyrobené auto je schopno dosáhnout rychlosti okolo padesáti kilometrů. Zatím ale na jednu nádrž ujede jen něco okolo pěti kilometrů.

Technologie není nová, podle Dearmana ale inovativnost jeho stroje spočívá v jednoduchosti a v tom, že  výroba ani provoz nijak nezatěžují životní prostředí. Motor je lehký, což by výrobcům umožnilo produkovat levná auta z velmi lehkých materiálů.

"Všechno, co jsem použil, je velmi snadno recyklovatelné a na výrobu takového auta by bylo třeba jen velmi málo energie," cituje britského vynálezce server ABC News, který o vynálezu informoval.

 

Právě se děje

Další zprávy