Papež je nepředvídatelný, neustále testuje ochranku

Jana Černá
19. 3. 2013 7:53
František odmítá jezdit papamobilem, v neděli pak bez ohlášení vstoupil mezi věřící
Papež František se zdraví s věřícími.
Papež František se zdraví s věřícími. | Foto: Reuters

Řím - Zatímco italská policie se poslední dny intenzivně chystala na úterní inaugurační mši nového papeže a posilovala hlídky v ulicích Říma, ochranka zažívá s Františkem perné chvilky, a to od prvního dne.

Na vině však nejsou výtržníci, ale papež sám.

Bezpečnostní opatření porušil papež František hned po svém zvolení, když odmítl jízdu přistaveným papamobilem. K cestě zpět do vatikánského Domu svaté Marty využil autobus, svezl se tak s ostatními kardinály.

Druhý den se pak nečekaně a bez ochranky objevil v bazilice Panny Marie Sněžné, kam se přišel pomodlit. O zatím poslední překvapení se postaral v neděli. Před polední modlitbou sám vyšel mezi poutníky, podával jim ruce a rozdal i několik polibků dětem, napsala agentura Reuters.

František v obrazech: Z Buenos Aires do Vatikánu:

Zbytečný hazard

I když mnozí věřící neformální přístup nového papeže oceňují, ozývají se kritické hlasy, podle kterých je podobné chování zbytečným hazardem.

Italská metropole se na příliv statisíců poutníků připravovala od pátku. V ulicích kvůli nim hlídkuje nejméně tisícovka policistů a bezpečnostní opatření nyní posilují každým dnem.

Kromě toho, že do metropole přijíždí podle starosty Gianniho Alemanna asi milion návštěvníků, směřují do města desítky vládních delegací z celého světa. Do akce proto byli povoláni i ostřelovači, kteří obsadili střechy v blízkosti Vatikánu.

V kontrastu s těmito opatřeními vyvolává ležérní chování nového papeže čím dál větší pozornost.

Hezkou neděli a dobrý oběd, popřál papež věřícím:

Jako obyčejný kněz

Pozdvižení, které František způsobil tím, že se po středeční volbě a pozdravení poutníků na Svatopetrském náměstí odmítl svézt papamobilem, se ještě vystupňovalo ve čtvrtek.

Nejenže na soukromou modlitbu do baziliky dorazil neohlášeně a bez ochranky, přivezlo ho obyčejné černé auto bez vatikánské poznávací značky.

Když to agentura AFP záhy označila za potvrzení image, která bude hlavu římskokatolické církve do budoucna provázet, měla zřejmě pravdu. V podobném stylu totiž probíhalo nedělní neformální zdravení věřících, kteří papeže potkali cestou na mši do kostelíku svaté Anny u Vatikánu.

Mezitím co se zdravil s lidmi, několikrát omluvně ukázal na své umělohmotné hodinky na zápěstí, že už musí jít na mši.

Po obřadu stál podle agentury Reuters před kostelem "jako obyčejný kněz" a pozdravil se s každým, kdo vycházel. Ze mše pak opět odjel obyčejným vozidlem.

 

Právě se děje

Další zprávy