Chaos a stav ohrožení. Maďarsko zavalil sníh

ČTK ČTK
16. 3. 2013 0:28
Na pomoc tisícům uvízlým motoristům musely v Maďarsku vyjet i tanky
Takhle to vypadalo v pátek 15. března na maďarské dálnici 80 km od Budapešti.
Takhle to vypadalo v pátek 15. března na maďarské dálnici 80 km od Budapešti. | Foto: Reuters

Bratislava/Budapešť - Silný vítr, sníh a mráz si v pátek především na východě Evropy vyžádaly několik životů. Na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku zanechaly podle agentury Reuters téměř 200 000 obyvatel bez elektřiny.

Na Slovensku bojovaly s následky rozmarů počasí stovky vojáků a těžká technika, Maďarsko vyslalo na pomoc tisícům uvízlých motoristů dokonce tanky. Postiženy jsou také balkánské země a část jižní Evropy.

V Maďarsku, kde bylo podle agentury AP přes 100 000 lidí bez elektřiny, vyhlásily úřady stav ohrožení. Při nehodách zde zemřely tři osoby a dalších 76 utrpělo zranění. Tisíce lidí uvízly přes noc na silnicích, kde byla místy kvůli větru až metrová vrstva sněhu. Někteří v autech strávili i přes 20 hodin. Ještě v pátek večer čekalo na pomoc ve vozech 155 lidí. Nouzové ubytování muselo přes noc vyhledat přes 8000 lidí, během dne k nim přibyly další 4000.

Budapešť za postiženými, zejména na dálnicích M1 a M7, na pomoc vyslala i tanky a další vojenskou techniku. Někde jim pomáhala i odstraněním svodidel. Na mnoha místech se přerušilo i železniční spojení, nejméně 18 vlaků zůstalo stát mezi stanicemi. České dráhy kvůli nepřízni počasí v Maďarsku vypravily z Břeclavi náhradní soupravy za tři spoje z Budapešti.

Sníh odřízl od světa 57 obcí, v nichž má být v noci až 15 stupňů pod nulou. Maďarská opozice kvůli počasí zrušila velký protivládní protest v Budapešti proti kontroverzní nové ústavě, kterou prosadila vláda premiéra Viktora Orbána.
Jeho kabinet zase odvolal venkovní oslavy výročí začátku protihabsburské revoluce z roku 1848. Zrušeny byly také víkendové zápasy fotbalové ligy.

Maďarské dálnice? Chaos

Situace na mnoha silnicích i dálnicích v Maďarsku se podle DPA podobala chaosu. Kvůli nehodám, uvíznutým kamionům a sněhovým závějím zkolabovala doprava na dálnicích M1 ve směru na Vídeň a M7 na Záhřeb.

Podle agentury AFP téměř 10 000 lidí uvízlo na dálnici M1 mezi Budapeští a hranicí s Rakouskem. V západní části Maďarska bylo odříznuto od okolního světa 13 000 lidí v 57 vesnicích.

Nesjízdných dnes bylo v celém Maďarsku na 160 silnic. Doprava byla přerušena také na pěti železničních tratích. Mnohde byly přerušeny dodávky elektřiny.

Vítr v Tatrách opět kácel stromy

Komplikace způsobené sněhem a prudkým větrem dopadají v pátek vedle jiných zemí silně i na Slovensko.

Vážně narušily automobilovou i železniční dopravu a kolem dvou desítek tisíc domácností zanechaly na určitou dobu bez elektřiny, uvedla agentura AP.

Vítr, který mohl podle meteorologů v nárazech dosahovat až 140 kilometrů v hodině, pokácel mnoho stromů v Tatrách.

Slovenský hydrometeorologický úřad (SMHÚ) vydal varování před silným větrem pro celou zemi, třetí, tedy nejvyšší stupeň výstrahy platí pro severní oblasti středního Slovenska a pro východ státu. Rychlost větru v nárazech přesáhla 100 kilometrů za hodinu.

Východ Slovenska hlásí kalamitní stav

V Košickém a Prešovském kraji meteorologové napadlo až čtvrt metru nového sněhu, úřady proto řidičům doporučovali, aby nevyjížděli. Východoslovenské okresy Trebišov, Rožňava a Michalovce hlásí podle portálu aktuálne.sk kalamitu.

Pro nákladní dopravu byla uzavřena silnice mezi Košicemi a Rožňavou, policie zastavuje kvůli silnému nárazovému větru nákladní auta také ze směru od Košic mezi Moldavou nad Bodvou a Soroškou. Na řadě silnic jsou popadané stromy a zlámané větve.

Podle serveru sme.sk zůstává nyní na východě Slovenska bez elektřiny již jen 3000 domácností, v centrální části země jich okolo poledne bylo až 5000. S následky rozmarů počasí dále bojují stovky vojáků i těžká technika. V řadě krajů je vyhlášena mimořádná situace.

15. března 2013: Tisíce motoristů uvízlo na silnicích.
15. března 2013: Tisíce motoristů uvízlo na silnicích. | Foto: Reuters

Sněhové závěje komplikovaly od rána dopravu na silnicích, policie proto na několik hodin uzavřela všechny přechody mezi Českem a Slovenskem pro kamiony nad 7,5 tuny. V Košickém a Prešovském kraji úřady řidičům doporučily, aby nevyjížděli.

Očekávaly totiž až 25 centimetrů nového sněhu. Slovenský hydrometeorologický úřad (SMHÚ) vydal varování před silným větrem pro celou zemi. Třetí, tedy nejvyšší stupeň výstrahy platil v podvečer stále pro horské oblasti dvou okresů na středním Slovensku.

Zcela zablokované pro dopravu bylo dlouhé hodiny okolí jihoslovenského Komárna, kde se podle agentury APA na silnicích vytvořily až pětimetrové závěje, v nichž uvízla řada nákladních vozů a také asi 200 osobních aut. V nasazení zde byla i těžká technika.

Potíže měly vlaky

Zejména pro kamiony však byla situace kritická i v dalších částech země. Silničáři na několik hodin uzavřeli horský průsmyk mezi obcemi Telgárt a Vernár. Nepřístupný byl pro kamiony dočasně také průsmyk Donovaly. Do západní Evropy v pátek neodjelo několik autobusů společnosti Eurolines. Pojedou v náhradním termínu v sobotu.

Na středním a západním Slovensku se situace začala zlepšovat až v pozdním odpoledni. Kolem 17:30 přestalo sněžit i na východě země, kde problémy hlásily například Košice.

Potíže má nadále vlaková doprava. V noci na pátek hasiči na jihu země evakuovali asi 350 lidí z uvíznutého vlaku a ze zhruba 50 aut. Noc přečkali v kulturním domě v obci Zemianska Olča. Několikahodinová zpoždění nabíraly vlaky také v pátek. Slovenské dráhy vyzvaly cestující, aby cestu vlakem raději odložili. Až k večeru se situace postupně stabilizovala.

 

Právě se děje

Další zprávy