Online z noci: Věřící se dočkali, mají Františka I.

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
14. 3. 2013 0:50
Novým papežem je Argentinec Jorge Mario Bergoglio. Volbu jsme sledovali online
Nový papež, Argentinec Jorge Mario Bergoglio
Nový papež, Argentinec Jorge Mario Bergoglio | Foto: Reuters

Řím - Novým papežem římskokatolické církve je Argentinec Jorge Mario Bergoglio. Zvolil si jméno František.

Slavné "Habemus Papam" - "Máme (nového) papeže" zaznělo ve středu ve 20 hodin 13 minut. 115 kardinálů zvolilo hlavu římskokatolické církve v pátém kole volby.

Volba tedy netrvala déle než v roce 2005, i když to mnozí předpovídali. I tehdy kardinálové zvolili Josepha Ratzingera papežem Benediktem XVI. během dvoudenní konkláve.

Skromný konzervativec, bojující proti chudobě. Tak hodnotí Františka I. světová média.

Volba je ale velkým překvapením. Nevyhrál totiž ani jeden z favoritů.

266. papež je prvním v historii, který pochází z Ameriky. Čeká ho řada nelehkých úkolů, na něž Benedikt XVI. už neměl dost sil. Očistit církev od skandálů, ale i doplnit stavy kněží. V roce 2010 jich bylo po celém světě 412 tisíc, což podle zdrojů zevnitř církve nestačí.

Habemus Papam. Radost na Svatopetrském náměstí:

Volbu papeže jsme sledovali v online reportáži.

23:50 - Svatopetrské náměstí utichlo a vylidnilo se. Loučíme se i my, online přenos Aktuálně.cz z klíčového dne konkláve končí. Děkujeme za pozornost, na shledanou příště. 

23:37 - Nový papež byl zvolen teprve před pár hodinami, Vatikán už ale stihl oznámit, co ho v příštích dnech čeká.

Ve čtvrtek v 17 hodin odslouží mši v Sixtinské kapli. V pátek v 11 hodin přijme kardinály a v sobotu v 11 hodin bude odpovídat na dotazy novinářů.

23:25 - Skromný konzervativec bojující proti chudobě, před nímž stojí v čele katolické církve velké výzvy. Tak hodnotí zahraniční média nového papeže Františka I., Argentince Jorge Maria Bergogliu.

Aktuálně.cz shrnulo, jak svět na zvolení pontifika reaguje.

23:20 - Novému papeži už blahopřál i prezident Světového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder.

"Papež František I. pro nás není cizincem. V posledních letech navštívil mnoho ekumenických akcí, které organizoval WJC a latinskoamerický židovský kongres," napsal. Nového papeže označil za zkušeného muže známého otevřeností mysli, muže dialogu, který je schopen stavět mosty k jiným vyznáním.

23:10 - Katolíci řeší, proč si papež vybral jméno František. Podle vatikánského experta Johna Allena to není náhoda. Souvisí to prý s Františkem z Assisi.

"František z Assisi je symbolem chudoby, prostoty, střídmosti a reforem katolické církve. Nový papež tím dal jasně najevo, že nehodlá být běžným papežem, " vysvětlil Allen.

Argentinci píší o zvolení
Argentinci píší o zvolení | Foto: Aktuálně.cz

22:45 - "Přijímám tento výsledek s velikou vděčností Bohu a s vírou v moudré působení Ducha Svatého, který bude nového římského biskupa provázet v jeho náročné službě," řekl Aktuálně.cz královéhradecký biskup Jan Vokál. "Ač papeže Františka ze svého působení v Římě osobně neznám, vím, že už před osmi lety byl považován za významného kandidáta."

A dodal: "Jako někdejší arcibiskup Buenos Aires byl znám jednoduchostí svého života a tím, jak moc mu záleželo na péči o chudé a sociálně potřebné. Domnívám se, že se Svatým otcem Františkem lze očekávat pontifikát velmi rozhodný, zejména v otázkách etiky, s velkým důrazem na zachování hodnot. Je znám jako člověk neobvykle prostého osobního života, veliký zastánce chudých a potřebných."

Mladík se modlí poté, co se dozvěděl o zvolení nového papeže.
Mladík se modlí poté, co se dozvěděl o zvolení nového papeže. | Foto: Reuters

22:34 - Na volbu papeže reagoval i prezident Spojených států Barack Obama.

"Jménem amerického lidu Michelle a já Jeho Svatosti papeži gratulujeme. Jako zastánce chudých a nejzranitelnějších z nás je poslem lásky a soucitu, jež inspirují svět už dva tisíce let a díky nimž v sobě navzájem vidíme tvář Boha," prohlásil šéf Bílého domu a dodal, že se na spolupráci s novým papežem těší.

To, že je nový papež z Latinské Ameriky, podle Baracka Obamy svědčí o rostoucím významu této části světa. "Jeho zvolení dokládá sílu a vitalitu regionu, který ve stále větší míře ovlivňuje náš svět. Vedle milionů hispánských Američanů i my ve Spojených státech sdílíme radost z tohoto historického okamžiku."

22:15 - První věta Františka I. po svém zvolení: "Při hledání nového papeže jste došli až na konec světa," řekl podle BBC ostatním kardinálům.

Takhle o zvolení papeže referoval německý Der Spiegel.
Takhle o zvolení papeže referoval německý Der Spiegel. | Foto: Aktuálně.cz

22:10 - Kardinál Miloslav Vlk se účastnil volby Františkova předchůdce. Současnou konkláve přesto sledoval přímo v Itálii, kam jej zavedly pastorační povinnosti.

"Já jsem zrovna sloužil mši v jednom kostele asi pro tisíc lidí. A mohl jsem jim říci: Máme papeže. Celá ta bazilika veliká tleskala," svěřil se České televizi. "Nakonec jsem jim ještě řekl jméno, právě jsem se ho dozvěděl. Byla tam obrovská radost a obrovský aplaus. Že už máme Svatého otce. A že si vybral jméno světce, který je pokorný a který je chudý."

22:00 - Argentinská média neskrývají radost i překvapení nad volbou "svého" papeže. Výběr kardinála Jorgeho Bergoglia očividně zaskočil i většinu obyvatel této čtyřicetimilionové jihoamerické země, píše ČTK.

"Světové překvapení: Zatímco všichni věřili, že zvolen bude Ital Angelo Scola nebo Brazilec Odilio Scherer, kardinál z naší země získal nejvíce hlasů," napsal deník Diario Popular. V Argentině je podle médií dosavadní hlava tamní katolické církve známa svou pracovitostí, ale také například důraznou opozicí vůči homosexuálním svazkům, které jsou v zemi legální.

Argentinská radost ve Vatikánu
Argentinská radost ve Vatikánu | Foto: Reuters

21:47 - A ještě jedna perlička pro české čtenáře: Nový papež se narodil ve stejný den jako Miroslav Kalousek a stejně jako on studoval chemii...

"Mám velkou radost, že je to jezuita, což je zárukou racionálního přístupu a hluboké sebereflexe. Svatý otec se narodil ve stejný den jako já a studoval chemii jako já - co víc si můžu od nového papeže přát," uvedl ministr financí.

21:44 - K volbě nového papeže už se prostřednictvím americké televize CNN vyjádřil i český kardinál Miloslav Vlk. Kardinálové podle něj hledali papeže, který rozumí problémům současné církve a je dostatečně silný, aby se s nimi vypořádal. "Musí být schopný ty záležitosti řešit. Nový papež musí naslouchat světu, jeho potížím, společnosti."

21:34 - Elisabetta Piqué, korespondentka argentinského listu La Nación v Římě, na Twitteru píše: "Můj telefon nepřestává zvonit, jsem jako ochrnutá, ještě pořád se třesu, protože byl Františkem I. zvolen argentinský papež, první latinskoamerický."

21:30 - Zajímá vás, kdo je nově zvolený papež? Aktuálně.cz pro vás připravilo první bleskový profil. Najdete ho ZDE.

21:24 - Krátce poté, co z komína na Sixtinské kapli vyšel bílí kouř, se probral i od Benediktovy rezignace spící papežský účet na Twitteru. Na účtu @Pontifex se ve 20:33 objevil zápis "Habemus Papam Franciscum".

První tweety nového papeže
První tweety nového papeže | Foto: Aktuálně.cz

Tweetoval i nový papež, který má taktéž svůj účet na sociální síti. "Jsem nesmírně šťasten, že se stávám novým papežem, Františkem I.," napsal světu první Neevropan v čele katolické církve.

21:15 - Na facebookový účet Aktuálně.cz začínají přicházet první reakce čtenářů. "Sice nežiju v Argentině, ale mám na Facebooku spoustu argentinských přátel. Papeže oslavují. Naopak moji španělští kamarádi již dávají do svých statusů poznámky typu pa-pa-(na)-americano..."

21:10 - Františkovi I. už gratuloval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. "Těším se na pokračování spolupráce mezi Spojenými národy a Vatikánem za moudrého vedení Jeho Svatosti, papeže Františka," vzkázal z New Yorku.

20:59 - Tomáš Halík je výběrem papeže nadšený. Připustil sice, že novou hlavu katolické církve nezná, ocenil ale, že je František jezuita.

"Jezuité jsou nejvzdělanější řád na světě, to jsou správní chlapíci. Jorge Mario Bergoglio má zkušenosti s řízením a latinskoameričtí jezuité jsou navíc velmi odvážní na sociálním poli," prohlásil Halík v rozhovoru pro Českou televizi.

A dodal: Papež pocházející z latinskoamerické církve bude pro katolíky přínosem.

20:50 - Posledním papežem, který se narodil mimo Evropu, byl Řehoř III., jenž pocházel ze Sýrie a katolickou církev vedl v letech 731 až 741.

20:40 - "Nový papež působí velmi klidně a rozvážně, je to první jezuitský papež. Svatý Ignác po každé práci zpytoval svědomí, to mu dopřávalo nadhled, papež František je jeho následovníkem," prohlásil v rozhovoru pro Českou televizi spolupracovník vatikánského velvyslanectví Vladimír Málek.

Nový papež vstupuje na balkon.
Nový papež vstupuje na balkon. | Foto: Reuters

20:36 - Ve Vatikánu znějí zvony. Přidaly se i ty české. Největší český zvon Zikmund v pražské katedrále sv. Víta zazní celkem 266.

20:30 - Po apoštolském požehnání papež František znovu poděkoval přítomným za podporu a prozatím se s věřícími rozloučil: "Děkuji vám za přijetí, odcházím, modlete se za mě, uvidíme se zakrátko. Hezký večer a dobrou noc."

20:29 - Nově zvolená hlava katolické církve nejprve přítomné věřící vyzvala, aby se modlili za jeho předchůdce Benedikta XVI. a poté za něj. Následovalo tradiční Apoštolské požehnání všem, kdo první veřejné vystoupení papeže Františka sledují. Požehnání je spojené s odpustky.

20:23 - "Děkuji vám za vaše přijetí. Děkuji za to, že římská komunita takto přijala svého prvního představitele," zahájil svůj první proslov nově zvolený papež František.

20:22 - Nový papež vyšel na balkón Baziliky sv. Petra. Dav na náměstí jásá. Je čas na první modlitbu.

20:22 - Volba Jorge Maria Bergoglia je velkým překvapením. S vobou papeže z Latinské Ameriky se sice počítalo, k favoritům byl ale řazen spíš Brazilec Odilo Scherer.

20:15 - Novým papežem je Argentinec Jorge Mario Bergoglio. Zvolil si jméno František.

20:13 - Dveře se otevřely. "Habemus Papam," řekl francouzský kardinál Jean-Louis Tauran.

Máme papeže. Ale kdo to je? Čekání na Svatopetrském náměstí
Máme papeže. Ale kdo to je? Čekání na Svatopetrském náměstí | Foto: Reuters

19:59 - Papež se musí před vstupem na balkon převléknout do nového roucha, jak ale Vatikán zajistí, aby mu padlo? Ve skutečnosti jsou v útrobách Sixtinské kaple připraveny roucha tří konfekčních velikostí. Malé, střední a velké.

19:50 - Čeká se na slavné "Habemus Papam". Tradice zvolání 'Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam (S velkým potěšením oznamujeme, že máme nového papeže) vznikla v roce 1417, když byl do čela katolické církve zvolen Martin V. a skončilo období tzv. trojpapežství.

Papež se musí zhruba půlhodiny po svém zvolení společně modlit s kardinály. Pak teprve dojde k očekávanému ceremoniálu na balkónu.

19:43 - Zní italská národní hymna. Na balkoně, kam se upírají zraky katolíků, zatím nikdo není.

19:39 - Před dveřmi Sixtinské kaple se už seřadila Švýcarská garda. Na místě jsou i dvě pochodové kapely.

19:30 - Jméno nové hlavy katolické církve by měl každou chvíli oznámit francouzský kardinál Jean-Louis Tauran.

Foto: Reuters

19:25 - Svatopetrské náměstí je vzhůru nohama. Lidé, kteří dlouhé hodiny čekali na verdikt kardinálů, teď radostně skandují a mávají vlajkami zemí, ze kterých pocházejí. Věřící jsou nadšeni, přestože ještě jméno nového papeže neznají. Čeká se, že se na náměstí vypraví další poutníci.

19:15 - Vypadá to, že papež byl zvolen v pátém kole hlasování. To znamená, že zřejmě zvítězil někdo z favoritů. Patrně buď milánský arcibiskup Angelo Scola, nebo brazilský kardinál Odilo Scherer. Ale překvapení nemůžeme vyloučit.

19:09 - Nově zvolený papež bude nyní děkanem kolegia kardinálů dotázán, zda úřad přijímá. Když řekne, že ano, zvolí si jméno a pak předstoupí před věřící na náměstí.

Stoupá bílý kouř, katolíci mají nového papeže.
Stoupá bílý kouř, katolíci mají nového papeže. | Foto: Reuters

19:07 - Bílý dým! Římskokatolická církev má nového papeže. Znějí zvony, lidé na Svatopetrském náměstí jásají.

18:50 - "Napětí na Svatopetrském náměstí stoupá, lidé se nervózně usmívají a hypnotizují očima malý rezavý komín. Kouř z něj začne stoupat každou chvílí," hlásí přímo z místa zpravodaj BBC Michael Hirst.

18:27 - Racek ztratil trpělivost a z komína na Sixtinské kaplí odletěl. Na Svatopetrské náměstí se snáší tma, svět ale zatím na výsledek středeční konkláve čeká stále marně.

Druhý den konkláve končí, poutníci čekají na nového papeže.
Druhý den konkláve končí, poutníci čekají na nového papeže. | Foto: Reuters

18:10 - Komentátoři se vesměs shodují: Vzhledem k tomu, že se z komína stále nekouří, papež zřejmě nebyl zvolen ani ve čvrtém kole. Čeká se na výsledky toho pátého. Nevyjde-li ani to, kardinálové půjdou na večeři a spát. Zvolit papeže se pokusí zase ve čtvrtek, po deváté dopolední. 

18:07 - Přesto, nebo spíš právě proto, že papežský stolec zůstává neobsazený, je k odběru jeho vzkazů na Twitteru přihlášeno přes tři miliony uživatelů.

18:00 - Zvolení nového papeže oznámí služebně nejstarší kardinál. Latinsky odříká tradiční formuli, z níž nejznámější částí je "Habemus Papam" - "Máme papeže". Nejprve se však k nebi vznese bílý dým.

17:30 - Níže můžete sledovat komín nad Sixtinskou kaplí v živém přenosu z Vatikánu.

17:28 - "Pokud bude do té doby nový papež zvolen, pravděpodobně povede už nedělní modlitbu Anděla páně. Poprvé veřejně vystoupí už při své inauguraci," prozradil vatikánský mluvčí Lombardi.

17:19 - Velkoplošné obrazovky na Svatopetrském náměstí jsou znovu v provozu. Začalo další kolo volby. S každým následujícím je zvolení papeže pravděpodobnější. Diváků na náměstí přibývá, stovky se jich schovávají v podloubí před deštěm.

Na nejsledovanějším komíně světa sedí racek.
Na nejsledovanějším komíně světa sedí racek. | Foto: Reuters

16:47 - Na nejsledovanějším komíně světa sedí racek. Pro poutníky, kteří zatím marně čekají na bílý dým, je to vítané rozptýlení.

16:47 - "Vše probíhá normálně, na tom, že nový papež nebyl zvolen v prvních dvou kolech, není ve srovnání s předchozími volbami nic divného," prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi na odpolední tiskové konferenci.

16:11 - Britský kardinál Cormac Murphy-O'Connnor, který byl u volby Benedikta XVI., prozradil BBC, že společný oběd ve druhém dni volby může být rozhodující. Volitelé při jídle diskutují a navzájem se přesvědčují.

15:43 - Vatikán  poodhalil tajemství chemikálií, které obsahuje kouř vypouštěný z komína nad Sixtinskou kaplí. Při pálení znehodnocených lístků při volbě nového papeže na kardinálském konkláve vychází černý kouř, když nikdo zvolen nebyl; bílý dým se naopak objeví, až bude nová hlava římskokatolické církve vybraná.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi řekl, že černý kouř způsobuje směs chloristanu draselného, anthracenu, který je z uhelného dehtu, a síry. Bílý kouř vznikne po použití chlorečnanu draselného, laktózy a pryskyřice rozpuštěné v chloroformu.

Foto: Reuters

14:45 - Agentura Reuters přinesla zajímavý rozhovor s knězem, který působí v jediném katolickém kostele v Afghánistánu. Giuseppe Moretti pochází z Itálie, ale v Kábulu žije od roku 1977. Afghánci jsou muslimové, takže na mše do jeho kostela chodí jen cizinci.

"Jako Ital bych si přál italského papeže. Angela Scolu, který má velmi dobré kontakty s islámským světem," uvedl Moretti. (Scola se dlouhodobě zasazuje o dialog mezi křesťany a muslimy - pozn. red.)

14:07 - Vatikánský mluvčí Federico Lombardi na tiskové konferenci potvrdil, že ve středu dopoledne se konala dvě kola hlasování a nikdo nezískal potřebných 77 hlasů. Uvedl také, že kardinálové během konkláve mohou mezi sebou mluvit zcela svobodně o volbě a domlouvat se, zákaz komunikace se vztahuje pouze na prostory mimo kapli.

Řekl také, že až se objeví nad střechou bílý kouř, očekává, že lidé z různých koutů Říma začnou spěchat na Svatopetrské náměstí, aby novou hlavu církve uvítali.

13:57 - Aktuálně.cz požádalo o názor na volbu probošta metropolitní kapituly u svatého Víta a pražského pomocného biskupa Václava Malého. Člověka známého jako mluvčího Občanského fóra z listopadové revoluce 1989. Malý k tomu řekl:

"Bude důležité, jakými lidmi se nově zvolený papež obklopí. Zda to budou lidé, kteří mu budou do očí říkat pravdu, kteří mu zprostředkují pravdivé vidění světa, nakolik bude schopen naslouchat. Nezáleží jen na postavě papeže, ale na tom, jací lidé na něj budou mít vliv.

Za důležité považuji, zda bude mít odvahu k jisté decentralizaci církve, zda otevře prostor k větší spoluzodpovědnosti biskupů, jestli začne více uplatňovat princip kolegiality. Což znamená, že když většina biskupů se pro něco rozhodne, aby to bylo závazné i pro jeho vystupování.

Papež by měl naslouchat nejen těm nejvyšším, svému okruhu, ale dát prostor i grémiím, kde jsou zastoupeni nejen duchovní, ale i katoličtí věřící, kteří nejsou nositeli svátostné služby."

13:35 - Prodejci náboženských suvenýrů ve Vatikánu a okolí doufají, že nový papež nebude z Itálie či jiné evropské země. Věří totiž, že zvolení některého neevropského kandidáta by zvýšilo jejich tržby, napsala agentura ANSA.

Příchod kardinálů do Sixtinské kaple.
Příchod kardinálů do Sixtinské kaple. | Foto: Reuters

11:54 - Kardinálové se odebrali na oběd do rezidence svaté Marty, pak následuje odpočinek. V Sixtinské kapli se na další dvě kola hlasování sejdou kolem půl páté odpoledne.

11:39 - Z komína stoupá černý kouř, papež nebyl zvolen ani ve druhém a třetím kole.

11:37 - Dosud se neobjevil žádný kouř, což podle webové stránky deníku La Stampa naznačuje, že ani ve druhém kole hlasování papež nebyl zvolen. Bílý kouř, znamenající úspěšnou volbu, by se totiž objevil velmi brzy po jejím skončení.

Lidé vyhlížejí na Svatopetrském náměstí nového papeže.
Lidé vyhlížejí na Svatopetrském náměstí nového papeže. | Foto: Reuters

11:15 - Na Svatopetrském náměstí vyrostl les deštníků. Čeká tam mnoho lidí na zvolení papeže, přičemž vydatně prší. Bývalý papež Benedikt XVI. podle italských médií sledoval v televizi úterní příchod kardinálů do Sixtinské kaple a pak si četl Aristotela.

10:18 - Připomeňme si, jaké výzvy čekají na nového papeže.

Zastavit úbytek aktivních věřících v Evropě i v některých latinskoamerických zemích, například v Brazílii. Markantní je úbytek lidí na mších i v tradičně velmi katolických zemích, jako jsou Španělsko nebo Itálie. Benedikt XVI. hovořil o tom, že se bojí o budoucnost a osud křesťanství ve stále více sekularizované Evropě.

Očistit církev od skandálů se zneužíváním mladistvých a rozptýlit pochybnosti o tom, že Vatikán se snaží případy ututlat.

Musí zaujmout stanoviska k problémům, které i věřící z různých částí světa názorově rozdělují. Antikoncepce, způsob boje s AIDS, akceptování homosexuality, sociální spravedlnost.

Je třeba doplnit stavy kněží. V roce 2010 jich bylo po celém světě 412 tisíc, což podle zdrojů zevnitř církve nestačí.

9:40Arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner v Interview ČT24 řekl, že nemá ve volbě papeže jasného favorita.

"Církev je světová, takže teoreticky to může být z kteréhokoli koutu světa… Jestli to bude Ital, už dvakrát Ital nebyl, takže bych viděl jako možné, že se vrátí volba zase do Itálie. Ale může to být i Evropan nebo Američan, méně si myslím, že by to mohl být Afričan nebo někdo z Dálného východu, i když v Africe je dnes církev nejbouřlivěji vzrůstající. Domnívám se, že spousta problémů, které církev musí řešit, je spíš v tom starém světě, a tak by papež měl mít zkušenost právě s touto částí světa."


 

9:34 - Kardinálové se po snídani a ranní modlitbě sešli na druhém kole hlasování. Pokud nikdo nedostane dvě třetiny hlasů, ještě před obědem bude třetí kolo.

9:24 - Jeden z nejuznávanějších publicistů a reportérů na téma Vatikán - novinář italského deníku La Stampa Andrea Tornielli - předpovídá, že se rozhodne mezi dvěma muži.

Milánským arcibiskupem Angelem Scolou, který má velkou podporu Evropanů a kardinálů z USA, a arcibiskupem z brazilského Sao Paula Odilo Schererem. Za ním stojí Latinská Amerika, část Evropy a papežská kurie (zaměstnanci úřadů, které jsou papeži k dispozici a jejichž služeb využívá ke každodenní správě církve přímo ve Vatikánu).

Kardinál Peter Turkson z Ghany (vlevo) patří mezi hlavní kandidáty na post nového papeže.
Kardinál Peter Turkson z Ghany (vlevo) patří mezi hlavní kandidáty na post nového papeže. | Foto: Reuters

9:14 - Očekávané zvolení nového papeže oznámí Pražanům také zvony katedrály svatého Víta. Zvony se rozeznějí postupně, na závěr zazní 266 úderů největšího českého zvonu Zikmund, který tak vzdá čest 266. papeži v historii. ČTK to dnes sdělil hlavní zvoník katedrály Tomáš Stařecký. Upozornil, že po téměř sto letech bude na počest papeže zvonit celá zvonová sestava katedrálních zvonů.

8:50 - Italskými médii v úterý "proběhla" zpráva, že milánský arcibiskup Angelo Scola má zajištěny hlasy přibližně padesáti kardinálů. Pokud je to pravda, dávalo by mu to velké šance, protože ke zvolení je třeba dvou třetin hlasů. Tedy 77.

V minulosti se stávali papeži tradičně Italové, ale poslední dva  - Jan Pavel II. a Benedikt XVI. - z Itálie nepocházeli.

8:46 - Kardinálové strávili noc v rezidenci svaté Marty, která přiléhá ke kapli a již nechal zbudovat papež Jan Pavel II. Po snídani by mělo kolem půl desáté začít druhé kolo hlasování a po něm ještě dopoledne třetí. Pokud znovu papež zvolen nebude, uskuteční se další dvě kola odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy