Merkelová: Vysídlení Němci jsou stavitelé mostů Evropy

ČTK ČTK
12. 3. 2013 22:23
Na recepci v Berlíně vysídlení Němci připomněli i návštěvu Nečase v Bavorsku
Foto: Reuters/John Macdougall/Pool

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová označila Svaz vyhnanců (BdV), který je zastřešující organizací německých vysídlenců ze zemí střední a východní Evropy, za stavitele mostů v Evropě.

Předsedkyně Svazu vyhnanců Erika Steinbachová zase na tradiční recepci svazu v Berlíně řekla, že vysídlenci ze zemí střední a východní Evropy zaznamenali "mnoho znamení soucitu a náklonnosti".

Steinbachová také připomněla, že český premiér Petr Nečas při nedávné historické návštěvě v bavorském zemském sněmu vyjádřil lítost nad vysídlením sudetských Němců po druhé světové válce z někdejšího Československa.

Centrum dějin vysídlení

V Maďarsku se dokonce uskutečnil den vzpomínky na vyhnání potomků tamního německého obyvatelstva, zdůraznila Steinbachová.

Merkelová prohlásila, že vzpomínání na pohnutou minulost vytváří "silný svorník" stále těsněji propojené Evropy.

Dějiny vysídlenců jsou podle kancléřky zároveň příběhem úspěchu v úsilí o nový začátek a integraci v Německu. To oceňuje i nadace Útěk, vyhnání, usmíření, připomněla Merkelová organizaci, která se podílí na vzniku vládou schváleného berlínského centra dokumentujícího dějiny vysídlování

 

Právě se děje

Další zprávy