Na Krymu dezertovali bojoví delfíni, jsou ozbrojení

ČTK ČTK
12. 3. 2013 16:09
Tři bojoví delfíni uplavali z výcvikového střediska v Sevastopolu na Ukrajině
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Kyjev - O tři bojové delfíny v plné zbroji přišlo výzkumné středisko ukrajinských ozbrojených sil "Státní oceanárium" v Sevastopolu, když delfíni během cvičení uplavali na širé moře.

Tvrdí to alespoň zpravodajský portál Sobytija Kryma s odvoláním na tajný dokument z výcviku mořských živočichů, který se dostal do rukou novinářů. Úřady posléze celou historku dementovaly jako "podvrh a provokaci".

Podle hlášení vedoucího střediska, které údajně jeden z jeho podřízených anonymně předal novinářům, se 24. února konal na otevřeném moři výcvik pětice delfínů vyzbrojených bojovými komplety IOU-75-03. Jde o individuální střelnou zbraň, která se upevňuje na hlavu živočicha.

Během výcviku pak tři delfíni, navzdory bezpečnostním opatřením, odpluli z místa cvičení, a to i se zbraněmi připravenými k palbě.

Instruktoři po svěřencích čtyři hodiny marně pátrali. Kvůli incidentu vedení střediska požádalo velení námořnictva, aby se pokusilo delfíny vypátrat za pomoci sonarů.

Námořnictvo zprvu ponechalo zprávy médií bez vyjádření. Ale poté, co rozruch přesáhl ukrajinské hranice, oceanárium zmizení svých chovanců popřelo. Podobně vše dementovalo i ministerstvo obrany jako "hrubý podvrh a provokaci".

Experti na výcvik delfínů však připouštějí jistou pravděpodobnost celé historky: delfíní samci se prý na jaře stávají naprosto nezvladatelnými, pokud zahlédnou samici. Po nějakém čase se však do zajetí sami vracejí.

V Sevastopolu se cvičili bojoví delfíni pro sovětské námořnictvo již od roku 1973. Po rozpadu Sovětského svazu a rozdělení Černomořské flotily mezi Rusko a Ukrajinu tato část připadla Ukrajincům. Ti delfíny z krymské základny až donedávna používali k mírovým účelům, včetně léčby postižených dětí.

Podle listu Vzgljad však Ukrajina loni na podzim obnovila přísně utajovaný výcvik zaměřený na boj s potápěči i nepřátelskými plavidly, jakož i na vypátrávání předmětů pod vodou. Výcvik má podle nové metodiky podstoupit desítka delfínů.

Bojoví delfíni mohou být podle expertů dobrými strážci námořních základen.

 

Právě se děje

Další zprávy