Řidič autobusu vyhnal holčičku na mráz, hrozí mu 2 roky

ČTK ČTK
12. 3. 2013 15:46
Školačka po vystoupení z mikrobusu musela jít pěšky sedm hodin, než jí pomohla policie
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Řidič linkového mikrobusu v Moskvě, který v pondělí vyhnal devítileté děvče z vozu na mráz, čelí nyní trestnímu stíhání a hrozí mu až dva roky za mřížemi.

Školačka po vystoupení z mikrobusu musela jít pěšky sedm hodin, než jí pomohla policie. Případ vzbudil v Rusku značnou pozornost.

Žeňa Melnikovová se v pondělí odpoledne vracela z moskevské hudební školy domů na předměstí Mytišči, ale v mikrobusu zjistila, že nemá u sebe 40 rublů (asi 25 Kč), které jí matka obvykle dávala na cestu. Řidič ji poté nemilosrdně vysadil u silnice bez ohledu na její věk a mrazivé počasí.

Dívka neměla ani mobilní telefon, aby si zavolala pomoc. Sedm hodin tak kráčela na nejbližší nádraží, kde si jí všiml hlídač, který přivolal policii. Ta ji předala znepokojeným rodičům, kteří již dříve po dceři nechali vyhlásit pátrání, do nějž se kromě policistů zapojili i dobrovolníci. Žeňa vyvázla z incidentu bez újmy.

"Rozhodně najdeme toho mizeru a poženeme ho k odpovědnosti za to, že ohrozil dítě!" rozhorlil se mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin a doporučil řidiči, aby se sám vydal spravedlnosti, protože vypátrání a trestu stejně neunikne.

Smrt kvůli bezohlednosti druhých

Servis newsru.com připomněl, že nejde o první případ tohoto druhu. Předloni v říjnu u Nižného Novgorodu řidič kvůli zapomenuté průkazce vysadil z autobusu žáka šesté třídy, kterého pak zabil vlak: domů šel po kolejích a blížící se vlak neslyšel, protože cestou poslouchal ze sluchátek přehrávač.

Foto: Život v minus 45 stupních. Kdo nezakryje tvář, omrzne

Letos v lednu v Kirovu průvodčí vyhodil z autobusu žáka třetí třídy, protože odmítl zaplatit za školní brašnu. Venku bylo 25 stupňů pod nulou a chlapec onemocněl. Průvodčí je stíhán.

Ještě drastičtější případ se stal koncem loňského roku v Barnaulu na Sibiři, kde vážně postižený osmadvacetiletý muž, neschopný i řeči, jel jako jediný cestující v autobusu, než jej řidič s průvodčím vysadili na opuštěné zastávce. Zde ve čtyřicetistupňovém mrazu kvůli nezájmu kolemjdoucích strávil následujících 12 hodin.

Vyšetřovatelé nyní stíhají i policistu, který k postiženému nevyjel, ačkoliv k tomu dostal rozkaz po telefonátu jedné z místních občanek na policii. Žena se nevzdala a zavolala na policii podruhé - sanitka pak dopravila muže do nemocnice. Lékaři jej však už nedokázali zachránit.

 

Právě se děje

Další zprávy