Norové objevili v Indickém oceánu prastarý kontinent

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 2. 2013 13:22
Mikrokontinent Mauritia byl objeven mezi Madagaskarem a Indií

Oslo - Norští badatelé objevili stopy dávného kontinentu, který se v období mladších starohor rozléhal v Indickém oceánu mezi Indií a Madagaskarem.

Části prastaré pevniny jsou ukryty na mořském dně pod vrstvou lávy.

Důkazy o někdejší existenci dosud neznámého kontinentu získali geologové z Univerzity v Oslu analýzou krystalů sopečného minerálu zirkonu z pobřeží Mauricia. Ukázalo se, že zatímco tento vulkanický ostrov vznikl nanejvýš před 65 miliony let, odebrané vzorky jsou mnohem starší, a to možná víc než 1,9 miliardy let.

Zaniklý kontinent byl pojmenován Mauritia, napsal magazín Nature, který o objevu informoval.

V období asi před 750 až 1300 miliony let byl na naší planetě jediný rozlehlý kontinent nazývaný Rodinie. Indie a Madagaskar byly vedle sebe a mezi nimi byla podle všeho vtěsnána Mauritia.

Matematické modely deskové tektoniky naznačují, že když se před 84 až 61 miliony lety Madagaskar začal vzdalovat od Indie, Mauritia se rozpadla na sérii stužkovitých fragmentů. Podle vedoucího výzkumného týmu Tronda Torsvika mohou její zbytky ležet na oceánském dně asi deset kilometrů pod Mauriciem.

Norští geologové ale doufají, že se jim ji podaří objevit. "Potřebujeme seizmická data, která nám dají definitivní důkaz. Mohli bychom také provést hlubinné vrty, ale to by vyšlo příliš draho," vysvětlil Torsvik BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy