V Bulharsku začaly protesty proti vládě a monopolům

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
24. 2. 2013 14:13
Do ulic měst vyrazily desetitisíce lidí, k žádným incidentům zatím nedošlo
V Bulharsku se protestovalo proti vysokým cenám energie již tento týden
V Bulharsku se protestovalo proti vysokým cenám energie již tento týden | Foto: Reuters

Sofia - Celostátní protest proti vysokým životním nákladům a vládnoucí politické garnituře v Bulharsku přivedl do ulic desetitisíce lidí.

Davy protestujících se shromáždily před vládními budovami, odbočkami energetických společností, bankami a radnicemi. Nejmasovější protesty ovládly hlavní město Sofii a Varnu na východě země. K žádným incidentům zatím nedošlo.

V hlavním městě se k pochodu desítek tisíc demonstrantů zpočátku připojil i prezident Rosen Plevneliev. Jeho krátký projev ale provázely projevy nesouhlasu, pískot a hučení. Prezident pochod po několika minutách opustil.

Tisíce lidí se pak shromáždily na centrálním náměstí před parlamentní budovou, tlampače nad jejich hlavami rozhlašovaly hesla "Nechceme se rodit díky úplatkům a umírat v dluzích" a "Chceme důstojný život, pryč s monopoly". Minutou ticha dav uctil památku mladíka, který se minulé pondělí upálil ve městě Veliko Tarnovo.

Demonstranti se shromáždili i před budovou centrální banky a sofijské univerzity. Aktivisté rozdávali lidem letáky s výzvou zapojit se do boje proti "politickým stranám, které Bulhary okrádají prostřednictvím účtů za elektřinu".

V Plovdivu demonstranti na znamení nesouhlasu s nynějším politickým systémem spálili ústavu. Pochod, do něhož se zapojili i studenti a odboráři, prošel kolem regionálního sídla rakouské energetické distribuční společnosti EVN, které střežil silný policejní oddíl. Na budovu demonstranti házeli vejce.

Ve Varně se do ulic vydalo údajně až 40 000 lidí, hlavní městské komunikace lemovaly oddíly těžkooděnců. Tisíce lidí se do protestního pochodu zapojily i v Burgasu. V Blagoevgradu se lidé usnesli, že pokud vláda nesplní do sedmi dnů jejich požadavky, zahájí kampaň občanské neposlušnosti. 

Prohlédněte si fotografie z protestů proti cenám energie:

Podle bulharských médií se z řad demonstrantů neozývala prakticky žádná politická hesla. Lidé nesli kromě bojovných transparentů hlavně bulharské vlajky a kráčeli ulicemi za zpěvu bulharské hymny. Mnozí provolávali slávu "hrdinskému národu, který se po 23 letech probudil".

V předvečer celostátní demonstrace "proti monopolům" jednali o požadavcích organizátoři lidového odporu na schůzkách ve Slivenu a v Sofii. Přestože podle bulharských médií mezi jednotlivými skupinami panují silné rozpory, na některých požadavcích se protestující shodují.

Nesouhlasí s rozpuštěním parlamentu a ustavením úřednické vlády, trvají naopak na tom, aby příští vláda byla politická a řešila naléhavé problémy země. Požadují rovněž, aby "občané" měli výrazné zastoupení ve státních kontrolních institucích, a usilují o zestátnění energetické soustavy. Mezi politickými požadavky se objevuje návrh na odvolatelnost poslanců a zrušení poslanecké imunity.

 

Právě se děje

Další zprávy