Belgie zakázala kouření. A předčasných porodů ubylo

Jana Černá
17. 2. 2013 15:23
Tři vlny zákazů kouření mohly za tři vlny zvýšení počtu porodů ve správném termínu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Londýn - Zákaz kouření na veřejných místech může vést ke snížení počtu předčasných porodů. Na příkladu Belgie se to snaží dokázat vědci z Hasseltské univerzity.

Studie provedená na 600 000 těhotenstvích našla souvislost mezi třemi postupně do praxe uvedenými zákazy kouření a třemi paralelními vlnami poklesu porodů před 37 týdnem gravidity.

Informace publikované v odborném zdravotnickém časopise The British Medical Journal přinesla BBC. Podobné výsledky vykazovala i studie ze Skotska, která byla zveřejněna minulý rok.

Belgie k zákazu kouření přistoupila ve třech krocích. První fáze byla představena v roce 2006, týkala se veřejných míst a většiny pracovišť. V roce 2007 následoval plošný zákaz kouření v restauracích, tři roky poté začal platit i pro všechny bary, které servírují jídlo.

Počet předčasných porodů se snížil po každém jednotlivém zákazu, největší skok byl zpozorován po druhé a třetí fázi zákazů. V roce 2007 i 2010 poklesly předčasné porody o tři procenta, což představuje zvýšení o šest zdravých porodů z tisíce.

Porod v termínu je pro zdraví dítěte zásadní

Vedoucí výzkumného týmu Tim Nawrot z Hasseltské univerzity podotkl, že i zkrácení délky těhotenství o zdánlivě zanedbatelný časový úsek může mít negativní vliv na zdraví dítěte.

"Vzhledem k tomu, že zákaz kouření byl zaveden ve třech různých fázích, mohli jsme předvést, že pokles předčasných porodů probíhal paralelně se zaváděnými opatřeními," uvedl Nawrot.

"Podporuje to přesvědčení, že zákazy kouření jsou prospěšné veřejnému zdraví už od nízkého věku," dodal.

Vědci ale upozorňují, že křivka začala poprvé klesat už v období před prvním zákazem. Na druhou stranu takto pravidelný trend v poklesu podle nich zatím nikdy v minulosti zaznamenán nebyl.

Příznivé změny nebylo jinak možné přičíst ani věku matky a jejímu socio-ekonomickému statusu, ani populačním faktorům jako například výskytu chřipkových epidemií nebo znečištění vzduchu. Roli nehrála ani váha narozených dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy