Video: Palba z vesmíru. Tak Ural zasáhl meteorit

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
16. 2. 2013 19:15
Souběh ruského meteoritu a průletu asteroidu kolem Země je zřejmě jen náhoda
Řidič zachytil kamerkou v autě pád meteoritu na Ural
Řidič zachytil kamerkou v autě pád meteoritu na Ural | Foto: Repro You Tube

Moskva - V pátek ráno zasáhl jižní Ural meteorit. Z nebe padaly ohnivé koule, které buď explodovaly ještě ve vzduchu, nebo obrovskou rychlostí dopadaly do obydlených oblastí.

Nikdo nevěděl, co se děje. Panikařící lidé se obávali raketového útoku nebo pádu letadla.

Nezvyklou podívanou navíc provázely silné záblesky světla, hřmění a tlaková vlna. Vypadla mobilní síť, praskaly okenní tabulky a otřásaly se celé domy.

Tlaková vlna po pádu meteoritu zranila přes 700 lidí, z toho asi 160 dětí. Většině z nich ublížily střepy z oken, jež rozbila tlaková vlna.

Iva Bulisová: Dům se zachvěl, nešel proud, nevěděli jsme, co se děje

Jako zajímavý zážitek, který by už víckrát nechtěla zažít, popsala ČTK pád meteoritu Iva Bulisová, manželka českého hokejisty Jana Bulise působícího v klubu KHL Traktor Čeljabinsk.

"V Čeljabinsku se rozednívá až kolem desáté. V devět tedy byla ještě tma, najednou se venku rozsvítilo, ozvala se strašná rána a celý dům se zachvěl. Vypadalo to jako zemětřesení. Některé domy měly rozbitá okna. Nefungovala elektřina, nevěděli jsme, co se děje," řekla Bulisová.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Meteorit podle posledních informací regionální správy spadl do jezera kilometr od města Čebarkul v Čeljabinské oblasti. Ruská Akademie věd se domnívá, že meteorit před vstupem do atmosféry vážil deset tun a letěl rychlostí asi 20 kilometrů za sekundu. Rozpadl se asi ve výšce 30 až 50 kilometrů.

Ředitelka astronomické observatoře ve Sverdlovské oblasti Polina Zacharovová uvedla, že na zem dopadlo "samostatné těleso, jehož váha byla zhruba kilogram". "Pád meteoritu vyvolal tlakovou vlnu, která rozbila okna. V takovém případě ve výšce pět až 20 kilometrů dochází k explozi, která vysílá jasné světlo," řekla Zacharovová.

Okna praskala 120 km od dopadu meteoritu

Po dopadu meteoritu se domy otřásaly a okenní tabulky praskaly i ve městech Satka, Korkino a Kopejsk, vzdálených od místa dopadu u Čebarkulu asi 80-120 kilometrů.

Meteorit zanechal v mrazivém počasí na 300 domů bez oken, mezi nimi i školy a nemocnice, napsal Interfax. Veškerá infrastruktura podle úřadů funguje normálně, jen školy jsou zavřené. V ovzduší nebyla naměřena radiace ani žádné škodlivé látky.

Ruská policie prověřuje místo, kam pravděpodobně dopadl meteorit. Jezero Čebarkul, 80 km od Čeljabinsku.
Ruská policie prověřuje místo, kam pravděpodobně dopadl meteorit. Jezero Čebarkul, 80 km od Čeljabinsku. | Foto: Reuters

Exploze v meteorickém roji úlomků způsobily na obloze světelné efekty, které zachytily četné kamery v kabinách vozidel. Podle agentury ITAR-TASS nebeský úkaz zaznamenali i v Kazachstánu a také ruských městech Jekatěrinburg a Ťumeň.

Tiskový odbor ruské vesmírné agentury Roskosmos uvedl, že předvídat pád meteoritu je nemožné. Podle Roskosmosu jejich přístroje meteorit nezaznamenaly a neobjevil se ani na radarech jiných renomovaných pozorovatelů vesmíru.

Pád meteoritu s planetkou 2012 DA14 nesouvisí

Odbornice z observatoře Zacharová odmítla, že by pád meteoritu na Urale měl souvislost s dnes v noci očekávaným průletem planetky v blízkosti Země. Stejný názor ČTK řekl i Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

"Dnešní dopad meteoritu na Urale nemůže mít žádnou souvislost s těsný průletem planetky 2012 DA14 kolem Země. Meteorit měl totiž rozdílnou dráhu letu, než jakou má asteroid. Jde tedy o naprostou náhodu, byť je to samozřejmě zajímavé," řekl Suchan. Planetka o váze 400 000 tun se dnes podle astronomů bude nejblíže Zemi pohybovat asi 28.000 kilometrů vysoko, a nepředstavuje tak nebezpečí.

Takto lidé zachytili pád meteoritu:

Ruská policie v souvislosti s přírodním úkazem na Urale vyhlásila poplach a spustila krizový plán na ochranu důležité infrastruktury. Evakuovány byly některé kanceláře. Úřady vyzvali rodiče, aby vyzvedli děti ze škol a aby se uchýlili do svých domovů.

Systém včasného varování občanů rozeslal obyvatelům textové zprávy do mobilních telefonů. Podle svědků ale mobilní telefony nefungovaly, místní úřady to přičítají přetížené síti; lidé totiž začali horečnatě telefonovat. Pevné linky fungovaly spolehlivě.

Fáma: Protivzdušná obrana meteorit rozstřelila

Uralský meteorit  měl podle posledních informací před vstupem do atmosféry okolo deseti tun. Během průniku k zemskému povrchu devětkrát explodoval.

V souvislosti s explozí meteoritu se objevily zprávy, že se řítil přímo na Čeljabinsk a místní jednotka protivzdušné obrany ho proto ve výšce 20 kilometrů rozstřelila na několik menších kusů, ruská armáda to ale odpoledne popřela.

Zatímco někteří obyvatelé zasažené oblasti řeší, čím v tuhém mrazu nahradit vymlácené okenní tabulky, v jiných už se probudil obchodní duch. Na internetu nabízejí na prodej úlomky meteoritu s tím, že "fotky dodají později". A další lidé si zase dobrovolně rozbíjejí okna, aby dostali odškodné.

 

Právě se děje

Další zprávy