Video: Nálet meteoritů v Rusku zranil stovky lidí

Zahraničí Zahraničí
15. 2. 2013 13:28
Úlomky dopadly do nejméně šesti měst na Urale, úřady evidují přes 500 zraněných
Meteor nad Čeljabinskem.
Meteor nad Čeljabinskem. | Foto: Reuters

Moskva - Rusko v pátek ráno vystrašila série explozí na obloze nad Uralem.

S největší pravděpodobností šlo o meteorický roj, který dopadal v oblasti měst Čeljabinsk, Jekatěrinburg a Ťumeň.

Podle zatím nepotvrzených informací byl původně meteorit jeden a řítil se přímo na Čeljabinsk. Místní jednotka protivzdušné obrany ho proto ve výšce 20 kilometrů rozstřelila na několik menších kusů, napsala na svém portálu zpravodajská stanice RT.

Úřady hlásí 22 hospitalizovaných a více přes 1000 lehce zraněných, z toho více než 200 dětí.

Informace o duchaplné reakci protivzdušné obrany potvrzuje i ruská tisková agentura Regnum, která s odvoláním na armádní zdroje napsala, že kondenzační čára za padajícím tělesem svědčí o zasažení raketou země-vzduch.

"Objekt mohl mít v průměru okolo metru a vážil několik tun. Většina ale shořela v atmosféře. Jelikož do ní pronikl tak hluboko, muselo jít o objekt s vysokým obsahem kovu," domnívá se Valerij Šuvalov z ruského Institutu geosférické dynamiky.

Lidé panikařili, zprvu se totiž báli, že jde raketový útok nebo pád letadla. Svědci tvrdí, že při dopadu meteoritů nefungovaly mobilní telefony, domy se otřásaly a okenní tabulky praskaly.

Svědkové z Čeljabinsku tvrdí, že výbuch byl tak hlasitý, že připomínal zemětřesení a úder blesku. Další vypověděli o doutnajících drahách letu meteoritů a o hořících koulích padajících k zemi.

Policie v Čeljabinsku vyhlásila poplach a spustila krizový plán na ochranu důležité infrastruktury. Evakuovány byly některé kanceláře. Do akce byly povolány protiradiační, protichemické a protibiologické týmy, které mají v místech dopadu úlomků tělesa vyloučit možné nebezpečí. Vojáci se zároveň snaží zajistit vzorky meteoritu.

V ulicích města zasahuje 22 tisíc záchranářů a nad Uralem létají tři letadla, která mapují možné další škody.

Teplota v oblasti klesá k -14 stupňům Celsia a lidé kvůli popraskaným okenním tabulkám během několika desítek minut vykoupili plastové fólie na provizorní opravu oken.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Lidstvo se musí chránit, vyzývají Rusové

K pádu meteoritu se už vyjádřil ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, který upozornil, že je nutné, aby světové velmoci vyvinuly systém, který by před cizími tělesy v blízkosti Země varoval. Prý se nyní opět projevila vážnost této otázky. Rusko ani USA podle něj neznají mechanismus, jak blížící se tělesa zastavit.

Událost se odehrála v hodinách, kdy vědci na Zemi zároveň sledují dosud nejtěsnější průlet velkého vesmírného tělesa v historii. Asteroid 2012 DA14 se v pátek 15. února k naší planetě dostává tak blízko, že protne oběžnou dráhu navigačních a televizních satelitů.

Odborníci ale uklidňují, že jde o náhodu a vesmírné úkazy spolu nijak nesouvisí.

 

Právě se děje

Další zprávy