Najděte přistěhovalce. Dobrovolníci pročesávají Moskvu

Jana Černá
13. 2. 2013 15:10
Nové jednotky mohou podezřelé i zadržet, lidskoprávní organizace proti tomu protestují
Moskva.
Moskva. | Foto: Reuters

Moskva - Ulice ruské metropole Moskvy křižuje od úterý na 300 dobrovolníků, kteří - stejně jako příslušníci státních bezpečnostních složek - pátrají po ilegálních přistěhovalcích.

Nové jednotky procházejí nejen tržiště, staveniště či průmyslové areály, ale i nádraží, obchodní domy a v některých případech i soukromé objekty. Podezřelé mohou podle vlastního uvážení i zadržet.

To vyvolalo ostrou kritiku ochránců lidských práv, podle nichž to přispěje k nárůstu xenofobie v Moskvě.

"Tyto razie budou provádět nikoli bezpečnostní složky, ale běžní občané, a já si dokážu přesně představit, jaký druh nadšenců se toho bude účastnit," řekla Rádiu Svobodná Evropa známá aktivistka Světlana Ganuškinová.

"Nepřinesou nic jiného než více xenofobie, zneužívání a společenských barikád," míní.

Slevy na MHD i uniformy

Vedoucí moskevských bezpečnostních složek Alexej Majorov serveru The Moscow Times řekl, že dobrovolníci se do pátrání zapojovali již dříve, nyní se tak bude dít pravidelně.

Odměnou za služby jim budou například slevy na hromadnou dopravu. Kromě toho postupně dostanou i uniformy, prozradil jeden z úředníků Federální migrační služby.

Lidskoprávní organizace nesouhlasí především s tím, že dobrovolníci budou mít právo podezřelé zadržet a odvést je na policii. "Nikdo nemá právo připravit lidi o svobodu, popadnout je na ulici a někam je táhnout. Co se to z nás stává? Tohle je zkrátka příšerné," nebere si servítky Ganuškinová.

Upozorňuje, že pravomoc zadržet kohokoliv, kdo se jim znelíbí, nemá mnohdy ani policie. "A nyní byla (tato pravomoc) dána náhodným a pravděpodobně agresivním lidem."

Aktivisté dlouhodobě zdůrazňují, že v Rusku je kvůli rasismu a etnické nenávisti každoročně zavražděno několik desítek cizinců. Stovky dalších jsou terčem útoků.

Skutečná čísla přitom mohou být mnohem vyšší, jelikož mnohé etnicky motivované trestné činy vůbec nejsou nahlášeny, nebo nejsou jako etnické označeny.

 

Právě se děje

Další zprávy