Sňatky homosexuálů dostaly ve Francii zelenou

Zahraničí Zahraničí
12. 2. 2013 18:01
Sezdané páry stejného pohlaví budou navíc moci adoptovat děti
Návrh zákona o sňatcích homosexuálních párů vyvolal ve Francii masivní demonstrace. Dolní komora parlamentu ho schválila 12. února.
Návrh zákona o sňatcích homosexuálních párů vyvolal ve Francii masivní demonstrace. Dolní komora parlamentu ho schválila 12. února. | Foto: Reuters

Paříž - Dolní komora francouzského parlamentu schválila kritizovaný zákon, jímž umožní sňatky lidem stejného pohlaví.

Krom uzavírání manželství dali zákonodárci zelenou i tomu, aby páry stejného pohlaví mohly adoptovat děti.

Socialistické straně se tak podařilo prosadit jeden z předvolebních slibů současného prezidenta Francoise Hollanda.

Pro zákon zvedlo ruku 329 poslanců, 229 jich bylo proti, dalších deset se zdrželo. V dubnu ještě nový text posoudí Senát, ale i v něm má levicová vláda většinu.

"Jsme hrdí, že jsme umožnili republice udělat tak velký krok v právní rovnosti a dotáhnout do konce tento třicetiletý boj," prohlásil mluvčí socialistických poslanců Thierry Mandon.

Server týdeníku Le Point schválenou normu přirovnal k milníkům, jakými byla v dějinách země povolení například rozvodů, ženské antikoncepce a potratů. "Ať jsme pro, či proti, jde o historický fakt, který odráží pozvolnou evoluci myšlení ve Francii ve všech oblastech, které se týkají těla a postavení lidské osobnosti," napsal.

Dva týdny emocí

Samotnému hlasování předcházely bezmála dva týdny tvrdých a emocemi naplněných debat. Opozice prosazovala v dolní komoře více než 5000 pozměňovacích návrhů. Ostře se proti zákonu stavěla i katolická církev.

Odpůrci zákona dostali do ulic měst statisíce lidí. Příští velkou demonstraci plánují do Paříže na 24. března. Horní komora začne návrh projednávat 2. dubna. Panuje přesvědčení, že i senátoři přes protesty zákon schválí.

Francie tak nejspíš ještě letos rozšíří 11 zemí světa, kde jsou sňatky párů stejného pohlaví povoleny.

Příslušný zákon již v minulých letech přijaly například Nizozemsko, Belgie, Španělsko, Kanada, Norsko, Švédsko, Portugalsko a Argentina. Homosexuální sňatky jsou povolené také v některých částech Spojených států a Mexika.

 

Právě se děje

Další zprávy