Tisíce Bulharů protestovaly proti cenám od ČEZ a EVN

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
10. 2. 2013 16:33
Bulhaři se dožadují, aby vláda zveřejnila smlouvy s dodavateli elektřiny
Power lines devastated by fire and the effects of Hurricane Sandy are seen in the Breezy Point section of the Queens borough of New York October 30, 2012. Millions of people across the eastern United States awoke on Tuesday to scenes of destruction wrought by monster storm Sandy, which knocked out power to huge swathes of the nation's most densely populated region, swamped New York's subway system and submerged streets in Manhattan's financial district. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) Published: Říj. 30, 2012, 7:58 odp.
Power lines devastated by fire and the effects of Hurricane Sandy are seen in the Breezy Point section of the Queens borough of New York October 30, 2012. Millions of people across the eastern United States awoke on Tuesday to scenes of destruction wrought by monster storm Sandy, which knocked out power to huge swathes of the nation's most densely populated region, swamped New York's subway system and submerged streets in Manhattan's financial district. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) Published: Říj. 30, 2012, 7:58 odp. | Foto: Reuters

Sofia/Praha - Tisíce naštvaných Bulharů v neděli ve zhruba 15 městech po celé zemi demonstrovaly proti údajně předraženým cenám elektrické energie. Protestující se podle agentury DPA mimo jiné dožadovali znárodnění regionálních struktur zahraničních poskytovatelů energie - české společnosti ČEZ a rakouské EVN. ČEZ uvedl, že v Bulharsku dostal několik stovek stížností na vyšší faktury, ale nezjistil prý na své straně žádné pochybení.

Obě firmy v této balkánské zemi podnikají do roku 2005.

Koule na ministra

V noci na neděli v Plovdivu útočníci zapálili dva vozy EVN, uvedl státní rozhlas. Na demonstraci v Sofii čelil ministr pro energetiku Deljan Dobrev sněhovým koulím, které na něj dav asi 800 lidí házel, když chtěl před budovou svého úřadu učinit prohlášení. Poté se demonstranti přemístili k parlamentu.

V černomořské Varně zadržela policie několik účastníků protestu, protože házeli kameny a vejce na sídlo tamního energetického operátora. V Blagoevgradu na jihozápadě země lidé na protest spálili poslední vyúčtování. V Plovdivu se sešlo asi 2000 lidí.

"Auf Wiedersehen (na shledanou) EVN," skandovalo asi 300 lidí v Burgasu. Organizátoři dnešního protestu pohrozili, že dokud bude tato rakouská společnost v zemi působit, budou před jejím sídlem demonstrovat každou neděli.

"Akci v Burgasu zorganizovali soukromé spolky a hnutí, není za tím politika. Je to proti přemrštěným účtům za elektřinu," citovala agentura FOCUS organizátory protestu.

Zveřejněnte smlouvy

Bulhaři se dožadují, aby vláda zveřejnila smlouvy s EVN a ČEZ. Tvrdí, že jejich účty za elektřinu se v lednu nejméně zdvojnásobily.

EVN vysvětlil vyšší částky na složenkách delším zúčtovacím obdobím kvůli novoročním svátkům a také tím, že oproti loňsku byl prosinec mnohem chladnější.

Elektřina vs. politika

Bulharská distribuční síť je rozdělena na tři regiony, které kontrolují české energetické skupiny ČEZ a Energo-Pro a rakouský EVN. Ceny elektřiny jsou v zemi politicky velmi citlivé téma, neboť si každý měsíc ukusují značnou část z platů a důchodů Bulharů. Naposledy se elektřina zdražila o 13 procent loni v červenci.

Reuters v souvislosti s protesty připomněl, že v zemi se budou v červenci konat volby. Ty budou pro středopravou vládu premiéra Bojka Borisova testem popularity, neboť jeho podpora kvůli úsporným opatřením, nízkým platům a vysoké nezaměstnanosti značně poklesla.

Stejný názor zastával na mimořádné tiskové konferenci i Dobrev, který řekl, že energetické společnosti vystavily kvůli svátkům účty za uplynulých 38 až 40 dní místo obvyklých 28 dní. To podle něj znamená nejméně o třetinu vyšší účet, než je v jiných měsících. Dobrev nicméně přislíbil, že jeho úřad kritizovaná vyúčtování prověří. Stížnosti chtějí řešit také distribuční firmy.

ČEZ podle mluvčí Barbory Půlpánové dosud obdržel několik stovek stížností na vyšší fakturu za prosinec a leden a každou z nich individuálně prověřuje. "Ve více než pěti stech doposud prověřených případech se na straně ČEZ neprokázalo žádné pochybení. Společnost ČEZ se celé záležitosti velmi intenzivně věnuje, byla prodloužena i otevírací doba klientských center," řekla ČTK.

"Vyšší účty za elektřinu za prosinec a leden jsou ve většině případů způsobeny chladnější zimou, větší spotřebou přes Vánoce a také prodloužením odečítací periody kvůli svátkům. V meziročním srovnání se nejedná o žádný velký nárůst," doplnila Půlpánová.

Bulharsko není jedinou balkánskou zemí, kde se také ČEZ potýká s kritikou veřejnosti. Velké problémy má v Albánii, které vyústily i v rozsáhlý spor s Tiranou. ČEZ v zemi v lednu přišel o licenci na distribuci elektřiny, tento týden proto zahájil proti Albánii proces mezinárodní arbitráže, ve které chce dosáhnout odškodnění za zmařenou investici.

 

Právě se děje

Další zprávy