Obchody vydávají koninu za hovězí. Hledá se i v Česku

Martin Novák Martin Novák
11. 2. 2013 11:52
Státní zemědělská a potravinářská inspekce prověřuje, zda koňské maso není i v Česku
V Británii stáhli z prodeje mražené lasagne a špageti od švédské firmy Findus.
V Británii stáhli z prodeje mražené lasagne a špageti od švédské firmy Findus. | Foto: Reuters

Londýn/Paříž - Laik od sebe sotva rozezná hovězí maso od koňského. Zejména v syrovém stavu si jsou dost podobná.

Přesto asi není příjemné, když zjistíte, že maso, které si kupujete jako hovězí, je ve skutečnosti koňské.

Přesně to se stalo mnoha zákazníkům obchodních řetězců a restaurací ve Francii, Velké Británii a Irsku. Konina se dostala do mražených lasagní, špaget nebo do jídel v síti restaurací Burger King.

Mezi postiženými jsou například obří řetězce Aldi, Auchan, Carrefour i Tesco. Úřady také zjišťují, zda se nesprávně označené maso nedostalo také do nemocnic a školních jídelen. Podle posledních zpráv se konina označená jako hovězí dostala i do skandinávských zemí.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce prověřuje, zda stejné výrobky nejsou i v České republice, uvedl pro Aktuálně.cz její mluvčí Pavel Kopřiva.

Konina sice podle Britské agentury pro bezpečnost potravin podle dosavadních testů nebyla zdravotně závadná, ale toto maso v Británii rozhodně nepatří k oblíbeným pokrmům. Naopak.

Ani ve Francii moc na odbyt nejde. Z francouzské historie je známo, že maso z vlastních koní museli jíst ve chvílích největší nouze a ohrožení smrti hladem Napoleonovi vojáci, kteří se v mrazu stahovali v roce 1812 od Moskvy.

Prodejny Aldi také musely některé zboží stáhnout.
Prodejny Aldi také musely některé zboží stáhnout. | Foto: Reuters

Britská agentura si je jistá jedním. Nejde o omyl, koňské za hovězí někdo vydával záměrně.

Je jasné proč. Ve většině zemí, hlavně na východě Evropy, je koňské levnější, takže dodavatel vydělá. Není ale zatím jasné, kdo to má na svědomí.

Vyšetřování ukazuje, že složitý systém, kterým se skoro přes celou Evropu dopravují potraviny od producenta k finálnímu zákazníkovi přes jednoho nebo několik prostředníků, může být i dost neprůhledný.

Švédská firma Findus, která dodává na trh zmražené lasagne, a francouzská potravinářská společnost Spanghero chtějí žalovat své rumunské dodavatele.

Rumuni se ale brání, že hovězí maso dodávají za hranice s platnými certifikáty a dokumenty, stejně tak jako koňské. To exportují hlavně do Itálie a zemí Beneluxu pod označením koňské. Nemohou prý za to, co se s ním stane cestou k zákazníkovi v jiné zemi. Tedy ani za to, že ho někdo vydává za hovězí.

"Nemůžeme vědět, co se s masem stane, když opustí jatka," řekl předseda Rumunské veterinární správy Constantin Savu.

Týdeník Observer s odvoláním na své zdroje z Britské agentury pro kontrolu potravin v neděli napsal, že velká část koňského masa z rumunských jatek končí v Itálii. A tam zřejmě existují gangy - nejen italské, ale také polské -, které vyměňují označení a pak potraviny distribuují dál. Do Irska se konina dostala prý z Polska.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Cesta masa z jatek k zákazníkovi je tak komplikovaná, že to snad už víc ani nejde. Expert stanice BBC Hugh Schofield k tomu podotýká: "Švédská firma Findus, která zásobuje britské supermarkety, využívá ke zpracování a zabalení produktů služeb francouzské společnosti Comigel. Ta má továrnu v Lucembursku, a aby tam dostala maso, kontaktuje jinou francouzskou firmu Spanghero. Tato surovinu objednává v rumunských jatkách prostřednictvím obchodníků v Nizozemsku a na Kypru."

Evropská unie před dvěma lety zakázala vývoz živých koní z Rumunska kvůli nákaze bahenní horečkou. Tu způsobují drobní paraziti, kteří se dostávají do kůže zvířat s bahnem. Koně pak mají na nohou a břiše boláky i strupy plné infekce.
Od té doby se z Rumunska exportuje jen zmražené maso.

Skandálu se chytli euroskeptičtí konzervativci, kteří nemají rádi Evropskou unii a chtěli by z ní vystoupit.

Poslankyně Anne Macintoshová, která vede Parlamentní výbor pro potraviny a záležitosti venkova, vyzvala k okamžitému zákazu importu masa z celé EU a obrátila se na Brity s žádostí, aby nakupovali domácí potraviny od místních řezníků a chovatelů.

Současný skandál je v krátké době už druhý. Loni se "vyznamenali" maďarští producenti vepřového, kteří maso barvili a vydávali rovněž za hovězí. Desítky tun tohoto pokrmu skončily na pultech ve Švédsku a na Slovensku.


 

Právě se děje

Další zprávy