Nápad z Německa: 100% daň na příjmy bohatých

ČTK ČTK
1. 2. 2013 13:50
Nikdo nemá vydělávat víc než 500 000 eur ročně, vysvětluje Levice
Demonstrace Die Linke v Hamburku.
Demonstrace Die Linke v Hamburku. | Foto: Reuters

Berlín - Pokud by v podzimních parlamentních volbách v Německu uspěla opoziční strana Levice, chce na příjmy nejbohatších Němců uvalit stoprocentní daň.

Vše, co každý vydělá nad 500 000 eur (12,8 milionu Kč) ročně, by měl podle ní odevzdávat státu. Podle pátečního vydání deníku Mitteldeutsche Zeitung to strana vzniklá z bývalých komunistů a odborářů plánuje zařadit do svého volebního programu.

"Navrhujeme, aby nikdo nevydělával více, než je čtyřicetinásobek společenského minima, což je beztak 40 000 měsíčně," stojí podle listu v návrhu, s nímž přišla spolupředsedkyně Levice Katja Kippingová.

Podpořil ho i druhý předseda Bernd Riexinger. "Volební kampaň v roce 2013 bude o rozdělování peněz. Peníze těch superbohatých budou potřeba k financování sociálních výdajů a investic do budoucnosti. Chceme, aby se občané vzbouřili proti hromadění obrovských bohatství v rukou pár jedinců," vysvětlil Riexinger.

Šance na prosazení takového požadavku je však velmi malá. Levice se v předvolebních průzkumech pohybuje pod deseti procenty voličské přízně a ani jedna ze zbývajících opozičních levicových stran, sociální demokraté a Zelení, s ní nechtějí na celostátní úrovni spolupracovat.

V sousední Francii s podobným radikálním opatřením přišla tamní socialistická vláda prezidenta Françoise Hollanda, která zavedla 75procentní daň na příjmy nejbohatších.

Ti pak kvůli této "milionářské dani" začali zemi houfně opouštět. Řada se jich usadila v sousední Belgii, herec Gérard Depardieu demonstrativně přijal ruské občanství.

 

Právě se děje

Další zprávy