Soumrak EU? Británie má slíbeno referendum o vystoupení

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
23. 1. 2013 10:30
Premiér David Cameron podrobil Evropskou unii ostré kritice
Britský premiér David Cameron v Londýně oznámil, že pokud vyhraje volby, uspořádá referendum o vystoupení Británie z EU.
Britský premiér David Cameron v Londýně oznámil, že pokud vyhraje volby, uspořádá referendum o vystoupení Británie z EU. | Foto: Reuters

Londýn - Premiér David Cameron slíbil vyhlášení referenda po roce 2015 o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Uvedl to ve středu v dlouho očekávaném projevu o vztazích Británie s EU.

Pokud jeho konzervativci vyhrají příští parlamentní volby, vyhlásí referendum mezi léty 2015 a 2018. Konkrétně zmínil konec roku 2017. 

Samotnou Evropskou unii pak Cameron podrobil zdrcující kritice. V EU jsou podle něj obrovské problémy: nedostatečná konkurenceschopnost, obří zadlužení a klesající důvěra lidí. Proto se sedmadvacítka musí bezpodmínečně změnit.

Podle premiéra je deziluze veřejnosti z Evropské unie největší, jaká kdy byla. "Je na čase, aby se Britové vyjádřili. Je na čase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila," tvrdí Cameron.

Jeho vláda hodlá znovu projednat vztah Londýna s Bruselem a toto nové uspořádání předložit Britům v referendu. "Až vyjednáme toto uspořádání, nabídneme britskému lidu referendum s velmi jasnou volbou, zda zůstat v EU za těchto nových podmínek, nebo zcela odejít. Bude to referendum o setrvání nebo odchodu," zdůraznil Cameron.

Britský premiér David Cameron přijíždí na místo, kde přednesl zásadní projev, v němž ostře kritizoval Evropskou unii.
Britský premiér David Cameron přijíždí na místo, kde přednesl zásadní projev, v němž ostře kritizoval Evropskou unii. | Foto: Reuters

Novou smlouvu podle Camerona ostatně potřebují nejen Britové, ale celá Evropská unie. "Musíme dohodnout změnu smluv, aby se udrželo euro," uvedl.

Ve snaze uklidnit proevropské britské politiky a především byznys zdůraznil, že "britskému národnímu zájmu nejlépe slouží flexibilní, přizpůsobivá a otevřená EU". A taková EU je podle něj nejlepší, když v ní je Británie.

"Pak bude dobré v ní být," řekl.

Premiér je pod tlakem protievropských konzervativních poslanců, stejně jako rostoucích preferencí rovněž protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Na druhou stranu jsou proti referendu o členství a proti zpochybňování místa Británie v Unii opoziční labouristé, vládní liberální demokraté a britští byznysmeni. Také americká vláda dala otevřeně najevo, že si přeje setrvání Británie v EU.

Šéf labouristické opozice Ed Miliband reagoval už na předem zveřejněné výňatky z projevu. "David Cameron je slabý premiér, který se řídí podle své strany, a ne národními ekonomickými zájmy," uvedl.

Kritika se na Cameronovu hlavu snáší i z většiny členských zemí EU. Britský premiér ji však odmítá. "Pro EU jsou největším nebezpečím ti, kteří odlišné smýšlení odbývají jako kacířství," řekl.

Reakce na projev na sebe nenechala dlouho čekat. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz Cameronovy výtky ostře odmítl s tím, že to byla právě Británie, kdo zablokoval reformy, které měly Unii udělat efektivnější, konkurenceschopnější a demokratičtější.  "Ti, co mohou v Evropě za prodlevy, teď na Evropu ukazují prstem," řekl v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk.

 

Právě se děje

Další zprávy