Dánské kadeřnictví dostalo pokutu za jiné ceny pro ženy

ČTK ČTK
21. 1. 2013 18:30
Mužský a ženský sestřih mají podle úřadu stát stejně
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Kodaň - V Dánsku, které obdobně jako další severské země bere rovnost mezi muži a ženami velmi vážně, si rovnost mezi pohlavími našla cestu i do kadeřnictví.

Komise pro rovné příležitosti totiž označila odlišné ceny pro mužské a ženské sestřihy za nelegální, cech kadeřníků ale toto rozhodnutí považuje za absurdní, napsala v pondělí agentura Reuters.

Celý spor odstartovala žena, která si stěžovala na jeden ze salonů, který nabízel vlasovou péči ženám za 528 dánských korun (asi 1810 Kč) a mužům za 428 korun (asi 1470 Kč), v ceně nebyly příplatky za dlouhou hřívu.

Komise pro rovné příležitosti stížnost uznala jako oprávněnou a uložila kadeřnictví, aby ženě vyplatila odškodnění 2500 korun (přibližně 8600 Kč).

Sdružení kadeřníků verdikt označilo za nesmyslný. Určování cen se tak prý stane noční můrou a v cenících zavládne zmatek.

"S ženami to jednoduše trvá déle," uvedla v prohlášení Connie Mikkelsenová, která stojí v čele dánské organizace nezávislých kadeřníků a kosmetiček.

Proti rozhodnutí komise se kadeřníci odvolali, spor tak nyní musí rozhodnout soud.

Severské státy tradičně dosahují nejlepších hodnocení v rovném přístupu k ženám. Dánsko je podle Světového ekonomického fóra na žebříčku hodnotící rozdíl mezi pohlavími v otázkách politických, zdravotních, vzdělávacích a hospodářských na sedmé pozici ze 135 sledovaných zemí.

 

Právě se děje

Další zprávy