Prohibice na ruský způsob: U stánků zakázali pivo

ČTK ČTK
2. 1. 2013 8:55
V Rusku se také o třetinu zvýšila minimální cena vodky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Moskva - Od Nového roku v Rusku platí zákaz prodeje piva u všudypřítomných pouličních stánků. Pro spotřebitele to bude znamenat většinou jen krátkou zacházku do běžné prodejny, značná část kiosků ale kvůli tomu podle expertů zanikne. Další těžkou ránu kioskům uštědří připravovaný zákaz prodeje cigaret, uvedla agentura AP.

Pivo se nově smí prodávat jen v restauracích, kavárnách a prodejnách o ploše nejméně 50 metrů čtverečních. Nový zákon také mění klasifikaci piva z potraviny na alkoholický nápoj, takže v obchodech se nebude moci prodávat od 23:00 do osmé hodiny ranní. Zákon vedený snahou řešit rozšířený problém pití na veřejnosti rovněž zakazuje konzumovat alkohol na veřejných prostranstvích.

Experti odhadují, že prodej piva se na tržbách pouličních stánků podílí zhruba 40 procenty. "Vypadá to, že veškeré toto množství pohodlně absorbují běžné prodejny. Myslím si, že kvůli tomu se uzavře více než třetina stánků," řekl agentuře Interfax ředitel Střediska pro výzkum federálního a regionálního trhu s alkoholem Vadim Drobiz.

Dolní komora ruského parlamentu již předběžně schválila zákon, který zakáže stánkový prodej cigaret. Pokud zákon vstoupí v platnost, zanikne kvůli tomu asi 175 000 kiosků v zemi, což bude znamenat ztrátu asi 500 000 pracovních míst, odhadlo ruské ministerstvo hospodářského rozvoje.

V Rusku se od Nového roku také zvyšuje minimální cena vodky. Půllitr národního nápoje nesmí stát méně než 170 rublů (106 Kč), což je o 45 rublů více než dosud. Pití alkoholu a kouření jsou označovány za hlavní faktory nízkého věku, kterého se Rusové dožívají. Muž narozený v roce 2006 v Rusku má naději dožít se v průměru 60 až 61 let ve srovnání se 73,5 roku v České republice a průměrnými zhruba 76 lety v Evropské unii.

 

Právě se děje

Další zprávy