Havárie stroje, jenž startoval z Česka, má pátou oběť

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
30. 12. 2012 14:51
Dvě černé skříňky by mohly objasnit, proč stroj letící z Pardubic v Moskvě havaroval
Odklízení trosek z dálnice.
Odklízení trosek z dálnice. | Foto: Reuters

Moskva - Už pět obětí má na svědomí sobotní havárie ruského letadla Tu-204 startujícího z Pardubic, jež se odehrála na moskevském letišti Vnukovo. V neděli totiž v moskevské nemocnici zemřela jedna ze zraněných letušek.

Příčinou katastrofy stroje, který se z pardubického letiště vracel jen s osmičlennou posádkou, byly zřejmě brzdy a nefunkční režim zpětného chodu, jejž se piloti snažili po nezdařeném přistání aktivovat. Ruské agentuře Interfax to řekl nejmenovaný člen týmu vyšetřovatelů.

Ruští specialisté již zkoumají dvě černé skříňky se záznamy o letu, které by mohly objasnit příčiny sobotního neštěstí letounu společnosti Red Wings.

Další dva muži a jedna žena z posádky jsou s těžkými poraněními hlavy v nemocnici a jejich stav je vážný.

První informace z místa neštěstí hovořily o tom, že za neštěstím může být selhání lidského faktoru, pravděpodobně chyba pilotů.

Ruské letadlo při technickém přeletu do Moskvy po opakovaném pokusu o přistání nakonec v sobotu odpoledne tvrdě dosedlo na letišti Vnukovo. Stroj vyjel z přistávací dráhy, proboural ochrannou bariéru oddělující letiště od rušné příměstské dálnice, rozlomil se na tři kusy a začal hořet. Katastrofický moment zaznamenala kamera v kabině jednoho z vozů projíždějících kolem letiště.

Spekulace: Letadlo hořelo už ve vzduchu

Podle dopisovatelky bulvárního deníku Moskovskij komsomolec letadlo prý hořelo už ve vzduchu. Redaktorka údajně zahlédla letoun osobně z dálnice, po níž ujížděla. "Když jsme viděli letadlo nad námi, valila se z něj oblaka dýmu. Hned jsem si myslela, že padá... bylo vidět, že se snaží letět rovně, ale několikrát se naklonilo na bok."

Podle odborníků, jakým je například letec Alexandr Akimenkov, kterého citoval deník Kommersant, panuje přesvědčení, že prudké přistání mohlo být způsobeno chybou pilota či vynecháním motorů. Mluví se také o nepříznivých povětrnostních podmínkách na letišti Vnukovo, kde v době havárie foukal silný vítr.

Kvůli špatně fungujícím motorům před Vánocemi spadl při přistání v Novosibirsku jiný stroj Tu-204, havárie se ale naštěstí obešla bez obětí. Ruský úřad pro letectví už nařídil společnosti Tupolev, aby vyšetřila a odstranila poruchovost stroje Tu-204.

Nehoda letadla, jak ji zaznamenala kamera v jednom z projíždějících aut:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nepřežili oba piloti, letový inženýr a letuška

Někteří svědci sdělili ruské státní televizi, že viděli člověka vymrštěného z letadla ve chvíli, kdy stroj narazil do hrazení u dálnice. Jiní popisovali, jak vytahovali další lidi z trosek letadla před příjezdem záchranářů.

"Letadlo se rozpadlo na tři kusy," uvedla v televizi mluvčí letiště Vnukovo Jelena Krylovová. "Stroj sjel z přistávací dráhy, prolomil bariéry a začal hořet," uvedl policejní mluvčí Genadij Bogašov.

Na palubě stroje typu Tu-204 byla jen posádka. Čtyři její členové zemřeli, další čtyři členové byli podle ruského ministerstva pro mimořádné situace zraněni. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že na palubě stroje s největší pravděpodobností nebyl Čech.

Těmi, co nepřežili, měli být pilot, druhý pilot, letový inženýr a jedna letuška. Další čtyři letušky byly s vážnými zraněními hlavy převezeny do nemocnice, uvedlo dále ruské ministerstvo.

Kolem počtu lidí na palubě panovaly zmatky

"Viděli jsme, jak letadlo sklouzlo z dráhy. Čumák, kde byla obchodní třída, se rozlomil a vypadl z něho člověk," popisuje další  svědek, jenž se představil jako Alexej. "Pomohli jsme mu do mikrobusu a odvezli ho pak do nemocnice," dodává.

Dlouho nebylo jasné, kolik členů posádky na palubě bylo. "Podle dokumentace, kterou nám před odletem předali, bylo na palubě deset osob," řekl ředitel pardubického mezinárodního letiště Vít Málek.

Záchranáři prohledávají trup havarovaného letadla.
Záchranáři prohledávají trup havarovaného letadla. | Foto: Reuters

Jak uvedla agentura Interfax s odvoláním na blíže neupřesněný zdroj, kromě osmi členů posádky se nikoho jiného v troskách letadla najít nepodařilo. "Na let se skutečně mohlo zaregistrovat deset lidí, ale letělo jich jen osm," upozornil dle ruské agentury zdroj.

Trosky letadla zablokovaly přilehlou dálnici v obou směrech. Letiště Vnukovo bylo na několik hodin uzavřeno stejně jako přilehlá dálnice.

Příčiny havárie nejsou zatím známy, vyšetřovatelé se ale večer podle zahraničních agentur přikláněli k možnosti, že šlo o chybu pilotů. Mluvčí ruských vyšetřovatelů Vladimir Markin sdělil, že vyšetřovatelé zkoumají i další eventuality jako technické potíže nebo meteorologické podmínky při přistání.

Žádný Čech zřejmě na palubě nebyl

Na letišti v Pardubicích potvrdili, že let společnosti Red Wings z Pardubic v 10:20 mířil na moskevské letiště Vnukovo. Podle serveru Lenta.ru šlo o let WZ 9298.

"Do Pardubic přivezli cestující, zpátky se letadlo vracelo prázdné. Při odletu z Pardubic byl letoun zcela v pořádku," řekl ředitel mezinárodního civilního letiště Vít Málek.

"Zatím není potvrzeno, že by na palubě letadla TU-204 byl také český občan," řekl ČTK Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva.

Fotogalerie z místa neštěstí:

Letadla stejného typu měla potíže i dříve

Havarovaný letoun Tu-204 patřil ruské společnosti Red Wings Airlines, jejímž majitelem je ruský oligarcha Alexandr Lebeděv. Charterové lety do zahraničí včetně České republiky nabízí společnost od letošního roku.

Lebeděv na internetu uvedl, že havarovaný stroj byl vyroben v roce 2008 a řídil ho zkušený pilot, jenž měl nalétáno 14 500 hodin. Rodinám obětí vyjádřil soustrast a slíbil finanční náhradu a další pomoc.

Před Vánoci měl problémy i další stroj Tu-204, tentokrát společnosti Tupolev. Letadlo se tehdy dostalo mimo přistávací dráhu na mezinárodním letišti v Novosibirsku.

Ruská média uvedla, že za nehodu, při které nebyl nikdo zraněn, mohlo selhání motorů při přistání a nedostatečně fungující brzdový systém. Podobné potíže se podle úřadu vyskytly i dříve.

Nejmenovaný ruský odborník na letectví nicméně uvedl, že událost vyslala státem vlastněným tupolevům varování, které vyzývá, aby se přesně určily problémy, jež mohly způsobit prosincovou nehodu. Ta prý vykazuje podobné okolnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy