Nevidí smysl života. Proč má Breivik další následníky

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 12. 2012 19:15
Všechny šílené střelce něco spojuje. Pokud se něco nezmění, bude jich přibývat
Anders Breivik.
Anders Breivik. | Foto: Reuters

Oslo - Rok po krvavém atentátu, který zosnoval a provedl Anders Breivik, Norsko letos v létě znovu ovládlo titulní strany světových novin. Po psychiatrických posudcích, které si vzájemně odporovaly, se čekalo, zda útočník z Osla a ostrova Utoya skončí ve vězení, nebo ne.

Přestože si to Norové nechtějí připustit, 22. červenec 2011 jejich společnost změnil.

A jak se ukázalo letos, ač Norové vyšetřovaní i následný soudní proces zvládli s kultivovaností sobě vlastní, Breivik dosáhl svého. Svými extrémně pravicovými a protipřistěhovaleckými názory inspiroval další. V Evropě, zámoří i v Česku.

V tuzemsku už dokonce policie zaznamenala dva takové případy. Koncem srpna strážci zákona na Ostravsku dopadli pětkrát trestaného muže, který si doma shromažďoval výbušniny a podle všeho se je chystal použít.

Devětadvacetiletý Vojtěch Mlýnek na internetu používal přezdívku Breivik, v bytě shromažďoval části policejních uniforem i střelné zbraně. Za odpálení podomácku vyrobené bomby byl už navíc v minulosti trestán.

Dalším Čechem, jenž Breivika oslavoval, byl šestadvacetiletý mladík z Brněnska. Prodával trička s teroristovou podobiznou a nápisem "It was a self defence, bitch!"

Mnohem nebezpečnějšího Breivikova sympatizanta ale vypátrala polská kontrarozvědka, když v listopadu v Krakově zadržela vysokoškolského učitele chemie Brunona Kwieciena. Ten chtěl čtyřmi tunami trhavin vyhodit do povětří celý parlament a s ním i politické špičky země, včetně prezidenta a premiéra.

Podle premiéra Donalda Tuska šlo o rasistu a xenofoba, který neskrýval svou fascinaci Breivikem.

Všichni šílení střelci jsou si něčím podobní

James Holmes.
James Holmes. | Foto: Reuters

Ne vždy se ale šíleného útočníka podaří zastavit včas. Tak jako v případě coloradského střelce. 

Rovněž James Holmes, jenž přišel po zuby ozbrojený do denverského kina a na premiéře filmu o Batmanovi začal střílet do diváků, se podle některých informací nechal inspirovat Breivikem. Jeho útok nepřežilo dvanáct lidí. Dalších 58 utrpělo zranění.

Podle prokuratury se Holmes dopustil 142 trestných činů.

Dmitrij Vinogradov.
Dmitrij Vinogradov. | Foto: Reuters

"Svého Breivika" už mají také Dmitrij Vinogradov, jenž v listopadu přišel do kanceláře vyzbrojen dvěma loveckými puškami a po větě "nazdar, kolegové" začal přítomné popravovat. Zabil šest lidí.

Podobně jako norský terorista, zveřejnil i Vinogradov před svým útokem "manifest", v němž se vyznal z "nenávisti k lidstvu". Svým činem se podle svých slov chtěl pomstít "lidskému kompostu".

Adam Lanza na fotografii z roku 2005
Adam Lanza na fotografii z roku 2005 | Foto: ABC News

Zatím posledním šíleným střelcem je jen pár dní starý útok v americkém státě Connecticut. Do budovy základní školy v městečku Newtown tam vtrhl teprve dvacetiletý mladík Adam Lanza a postřílel dvacet malých dětí z první třídy. Osmnáct zemřelo na místě, dvě později v nemocnici.

Je společnost nemocná?

Motiv Adama Lanzy zatím není znám. Mohl a nemusel být inspirován Breivikem. Psychologové se ale shodují, že vrahy tohoto typu spojuje několik věcí.

Kromě duševní poruchy je to také osamělost, nadprůměrná inteligence a frustrace ze současné společnosti, v níž lidé často nevidí jasný smysl života ani vytyčenou cestu, po níž se k němu vydat.

"Dříve měli lidé náboženství, pak ideologii, teď nemají krom materialismu nic hmatatelného ani abstraktního," vysvětlil ruskému deníku Pravda psycholog Kirill Světitskij. 

Tragédie v Newtownu obrazem:

 

Právě se děje

Další zprávy