Tajemná smrt: Tělo spadlo na ulici, nikdo neví odkud

Martin Novák Martin Novák
11. 12. 2012 10:00
Zřejmě se jednalo o Afričana, který se snažil dostat do Evropy

Londýn - Britská policie nemůže přijít na kloub záhadné smrti muže bez dokladů, nalezeného už v září na londýnském předměstí Mortlake.

Zničehonic se jeho tělo objevilo brzy ráno na široké a rušné ulici před obchodem s potravinami. Měl na těle četná zranění.

Policisté se původně domnívali, že jde o vraždu. Další vyšetřování ale vedlo k závěru, že tento člověk, jakkoliv to je podivné, zřejmě spadl z letadla.

Letiště Heathrow se nachází nedaleko místa, kde mrtvolu bez dokladů našli. Nad Mortlake je koridor, kterým letadla prolétávají před přistáním.

Ani po více než tříměsíčním usilovném pátrání toho zatím ale vyšetřovatelé moc nevědí.

Muž téměř jistě pochází z Afriky, podle policie možná z Angoly. Měl u sebe angolské bankovky a přibližně v době, kdy spadl, v Londýně přistával stroj z angolské metropole Luandy.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Pitva ale ukázala, že muž zřejmě zemřel v letadle a dolů padal už mrtvý.

Angolské velvyslanectví ani úřady při vyšetřování nespolupracují a tvrdí, že neexistuje důkaz o angolském původu muže.

Někteří Afričané se snaží dostat do Evropy nelegálně tak, že se ukryjí v různých prostorech letadla. Umožňuje jim to nedostatečné zabezpečení některých afrických letišť.

Neuvědomují si ale, že mají malou šanci přežít dlouhý let ve značné nadmořské výšce. Muž tak mohl zemřít na nedostatek kyslíku nebo podchlazení. Zřejmě cestoval v prostoru pro podvozek.

Krátce před tímto případem našli zaměstnanci Heathrow letos mrtvého muže v prostoru pro podvozek v letadle z Kapského města. V roce 2002 objevili těla dvou nezletilých bratrů v letounu z Ghany.

V roce 2010 Rumun přežil v podvozku let z Vídně do Londýna, ale jen díky tomu, že stroj neletěl ve velké výšce.

 

Právě se děje

Další zprávy