Bavorská europoslankyně chce žalovat Česko za pervitin

ČTK ČTK
28. 11. 2012 17:09
Němcům se nelíbí česká drogová politika, je podle nich příliš liberální

Berlín - Bavorská europoslankyně Monika Hohlmeierová usiluje na evropské úrovni o žalobu proti Česku. Chce si tak vymoci sblížení právních norem týkajících se držení pervitinu.

Řekl to mluvčí mnichovského ministerstva zdravotnictví Georg Walzel.

Právě příliš liberální drogová politika Česka může podle bavorských politiků za současný nárůst užívání a pašování pervitinu do Bavorska. Nelíbí se jim především to, že v České republice je od roku 2010 držení malého množství této drogy pro osobní potřebu pouze přestupkem, a ne trestným činem.

To podle nich umožnilo v Česku boom výroby pervitinu, v Německu známém pod názvem krystal. Bavorští konzumenti a dealeři se pak naučili tuto rychle návykovou drogu obstarávat v nedalekém českém pohraničí, kde ji získají výrazně levněji než v Německu.

Ke změně přístupu už Prahu vyzval bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Oznámil, že kvůli českému pervitinu Bavorsko zpřísní kontroly u hranic.

České úřady tvrzení Bavorů o příliš liberální drogové politice ČR odmítají.

Monika Hohlmeierová bývala v letech 1998 až 2005 bavorskou ministryní školství a od roku 2009 zastupuje vládní stranu CSU v Evropském parlamentu. Je dcerou někdejšího bavorského premiéra a dlouholetého předsedy CSU Franze Josefa Strausse.

 

Právě se děje

Další zprávy