Evropa má nejdelší dovolené, v USA je běžně jen 10 dní

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 11. 2012 16:55
Němci sice mají měsíc, ale nedokážou vypnout. Myšlenky na krizi je straší i na dovolené
Foto: Isifa/Thinkstock

Washington/Kolín nad Rýnem - Přestože Evropu stále sužuje hospodářská krize, dopřávají si obyvatelé starého kontinentu ve srovnání se zaměstnanci z ostatních světadílů nejdelší dovolenou.

Vyplývá to ze statistik sestavených cestovní agenturou Expedia online.

Fakt, že se v Asii pracuje pilněji než v Evropě a tamní pracovníci čerpají i méně volna, asi nikoho nepřekvapí. Nejdéle z Asiatů odpočívají Japonci - v průměru 13 pracovních dní v roce, asijský průměr je ale 5 dnů.

Překvapit by naopak mohlo srovnání se Spojenými státy a Kanadou. Zatímco Evropané si v průměru dopřávají 28 až 30 dní dovolené, v Severní Americe se lidé ze zaměstnání běžně uvolňují jen na 10 dní.

Proč Američané mimo státní svátky a víkendy odpočívají tak málo? Protože si jednoduše nedovolí na delší dobu práci opustit.

Nejdelší dovolenou - 30 dní - čerpají v průměru paradoxně v silně ekonomicky trpícím Španělsku, jehož obyvatelé se o první příčku dělí s Francií a Brazílií. Ta se tím vymyká zbytku amerického kontinentu.

Němcům kazí dovolenou zbytek Evropy

Němcům začíná docházet trpělivost.
Němcům začíná docházet trpělivost. | Foto: Reuters

Brazilci jsou zajímaví také tím, že 66 % z nich řeší pracovní záležitost (například maily) i během pracovního volna. To kontrastuje s Němci, kteří naopak chtějí na dovolené vypnout - 62 % z nich je během volna k nedostižení.

Naši západní sousedé k tomu mají důvod. Podle průzkumu, který v květnu zveřejnil server Spiegel Online, si Němci sami o sobě myslí, že neodkážou odpočívat. A to ani při popíjení s přáteli, vychutnávání si dobrého jídla, při sportu nebo na dovolené.

Psycholožka Ines Imdahlová z Rheingoldova institutu v Kolíně nad Rýnem vysvětlila Spiegelu, že je přesvědčena, že neschopnost Němců "užívat si" pramení z toho, že "mají pocit, že nesou na bedrech veškeré dopady současné krize".

"Je znepokojující, že si jen 15 procent respondentů pamatuje okamžik, kdy zapomněli na veškeré své starosti a byli opravdu šťastní," dodala Imdahlová. Němci nezapomínají na každodenní starosti přesto, že v průměru čerpají 28 dní dovolené.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Zákoník práce a dovolená.

 

Právě se děje

Další zprávy