Ruský vědec odsouzený za špionáž byl propuštěn z vězení

ČTK ČTK
24. 11. 2012 9:00
Svou vinu stále odmítá. Jedná se o kritika Putinovy politiky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Moskva - Z vězení v sibiřském Krasnojarsku byl v sobotu podmínečně propuštěn ruský fyzik Valentin Danilov, který byl v roce 2004 odsouzen ke 14 letům vězení za špionáž pro Čínu.

Vědec měl podle soudu poskytnout čínské straně utajované údaje o vlivu slunečního záření na umělé družice Země. Danilov vinu odmítá a hodlá se o pomoc obrátit k mezinárodním soudním institucím.

Odsouzený profesor nepopírá, že informace čínským kolegům poskytl, nicméně argumentuje tím, že už dávno nebyly utajované. Podle ruských médií šlo o objevy samotného Danilova, které byly odtajněny osm let před rozsudkem. Vědec byl odsouzen i za finanční machinace, kterých se podle soudu dopustil při sjednávání kontraktu s čínskými společnostmi.

Dnes šestašedesátiletý Danilov se svého činu měl dopustit v letech 1999 a 2000, zatčen byl v roce 2001. Původní čtrnáctiletý trest mu byl později o rok zkrácen, z vězení dnes vyšel proto, že si odpykal už dvě třetiny trestu. Po propuštění se odebral do Novosibirska, kde žije jeho manželka.

"Velmi bych ocenil, kdyby mi konečně někdo řekl, jaká státní tajemství jsem prodal," komentoval v rozhovoru s novináři své propuštění. Ruští ochránci lidských práv označují Danilova za politického vězně, protože se netajil kritickým názorem na politiku prezidenta Vladimira Putina. Vědec chce dál hájit svou nevinu, v případě nutnosti i u mezinárodních soudů.

 

Právě se děje

Další zprávy