Důchodkyni zabil šok ze složenky

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
23. 11. 2012 12:12
Úředník se spletl, Ruska po šoku zemřela. Úřady se vše snažily ututlat
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Datarama

Moskva - Chyba v podobě posunuté desetinné čárky zřejmě připravila o život ruskou penzistku, kterou sousedé ve městě Pervouralsk našli ležet na podlaze se složenkou v ruce.

Nejspíše právě gigantická suma za stočné a vodné přivodila ženě šok, kterému podlehla.

Rychle se šířící pověsti o "zabijácké složence" úřady v uralském městě nejprve popíraly.

"Podle složenky, zaplacené příbuznými penzistky, suma všech plateb za komunální služby poskytnuté v říjnu nepřevyšuje 3000 rublů (asi 1900 korun), z čehož více než polovinu tvořila platba za topení," tvrdila oblastní prokuratura.

Vzápětí ale oblastní ministerstvo energetiky připustilo, že penzistku skutečně mohla zabít částka mylně vystavená správcovskou společností.

"Zúčtovací středisko se dopustilo hrubé chyby, když desetinnou čárku posunulo na špatné místo. Ze 6,3 krychlového metru spotřebované vody udělali 63 tisíc. To si snad mysleli, že má bazén?" rozhořčil se ministerský náměstek Gennadij Zverev. O potrestání účetního se prý osobně postará.

Chyby se stávají. A čárka se posouvá vždy stejným směrem 

Podle serveru newsru.com nejde v Pervouralsku o jedinou složenku "s překvapením" a ani v jiných případech se desetinná čárka nevychýlila ve prospěch plátců.

Do svízelné situace se dostal i čestný občan města a mnohanásobný šampión soutěží policistů a hasičů Michail Ševčuk. Dostal složenku na více než milionovou sumu: 768 tisíc rublů za studenou vodu, 378 tisíc za teplou a ještě 153 tisíc rublů za další služby.

Před dveřmi správcovské společnosti však narazil na tak dlouhou frontu stěžovatelů, že se ani po několika hodinách k žádnému objasnění nedobral.

 

Právě se děje

Další zprávy