Záhřeb mohutně slaví, generál Gotovina je volný

Zahraničí Zahraničí
16. 11. 2012 15:13
Tribunál v Haagu zprostil Chorvata obvinění z válečných zločinů na Srbech
Tisíce lidí slaví v Chorvatsku propuštění generála Anteho Gotoviny.
Tisíce lidí slaví v Chorvatsku propuštění generála Anteho Gotoviny. | Foto: Reuters

* Soud v Haagu zrušil rozsudek nad chorvatským generálem Gotovinou, obviněným z válečných zločinů na Srbech. * Tisíce Chorvatů, pro něž je generál hrdinou, slaví v chorvatských městech. * Srbové jsou rozhořčeni. Soud prý ztratil veškerou důvěryhodnost.

Haag - Mezinárodní trestní tribunál pro zločiny v bývalé Jugoslávii (ICTY) pustil na svobodu bývalého chorvatského generála Ante Gotovinu. Odvolací soud zrušil předchozí rozsudek, podle kterého měl Chorvat strávit čtyřiadvacet let za mřížemi.

Proti Gotovinovi byl podle soudců z Haagu předložen nedostatek důkazů. Má být okamžitě propuštěn z vězení.

Gotovina před soudem v Haagu.
Gotovina před soudem v Haagu. | Foto: Reuters

Sedmapadesátiletý Gotovina byl nejvýše postaveným chorvatským činitelem souzeným kvůli násilnostem během bojů v takzvané Srbské republice Krajina. Chorvatské síly z tohoto území vyhnaly srbské obyvatelstvo.

Jednalo se o operaci Oluja (Bouře) na začátku srpna 1995.

Generál Gotovina rozsudek vyslechl, aniž by projevil jakoukoliv radost. Zato jeho sympatizanti, kteří soud sledovali přímo v Haagu, se objímali a tleskali, uvedl server Croatian Times.

Chorvatsko za války a teď:

Rozhořčení Srbové

Radost propukla i v hlavním městě Chorvatska, Záhřebu. V Chorvatsku je Gotovina uctíván jako hrdina.

Oslavy na hlavním náměstí v Záhřebu poté, co soud v Haagu zprostil generála Gotovinu obvinění z válečných zločinů.
Oslavy na hlavním náměstí v Záhřebu poté, co soud v Haagu zprostil generála Gotovinu obvinění z válečných zločinů. | Foto: Reuters

Tisíce Chorvatů slaví i v ulicích dalších chorvatských měst. Na neděli totiž připadá jedenadvacáté výročí pádu východochorvatského Vukovaru, který tehdy dobyly srbské jednotky a váleční veteráni spatřují v rozsudku haagského tribunálu jisté zadostiučinění, protože Srbové se po dobytí města dopustili řady masakrů, když mimo jiné popravili zraněné chorvatské vojáky a zdravotní sestry z tamní nemocnice.

Rozhořčeně naopak na rozsudek tribunálu zareagovalo Srbsko. "Je zcela jasné, že tribunál se uchýlil k politickému rozhodnutí a ne k zákonnému rozsudku. Dnešní rozsudek nepřispěje k uklidnění situace v regionu a otevře staré rány," uvedl srbský prezident Tomislav Nikolić.

"Haagský tribunál ztratil po osvobození chorvatského generála Gotoviny veškerou důvěryhodnost," citovala agentura Beta srbského vicepremiéra Rasima Ljajiće.

"To, co se stalo dnes, je důkaz selektivní spravedlnosti, která je horší než jakákoliv nespravedlnost," řekl.

Česká stopa

Generál Gotovina se dlouho skrýval, dopadli ho až v roce 2005 v Tenerife na Kanárských ostrovech. Z razítek v pasu vyplynulo, že na útěku pobýval také v České republice.

Spolu s Gotovinou odvolací soud zrušil také rozsudek nad dalším chorvatským generálem Mladenem Markačem, který tehdy velel policejním jednotkám. Ten se haagskému tribunálu sám vydal v roce 2004 a původně dostal osmnáctiletý trest vězení.

Markač se stejně jako Gotovina podílel na operaci Oluja.

Očekává se, že oba muži odletí do vlasti v pátek navečer.

 

Právě se děje

Další zprávy