Ruský "Breivik" ve své kanceláři postřílel 10 lidí

Alexandra Malachovská
15. 11. 2012 16:52
"Nazdar, kolegové," řekl právník a začal střílet své spolupracovníky
Dmitrij Vinogradov.
Dmitrij Vinogradov. | Foto: Reuters

Moskva/Praha (od naší spolupracovnice) - Šest kolegů z kanceláře moskevské farmaceutické firmy zastřelil 30letý právník, který se tak chtěl mstít "lidskému kompostu".

Podobně jako norský terorista Anders Breivik, který loni zmařil 77 lidských životů, zveřejnil Dmitrij Vinogradov před svým útokem "manifest", v němž se vyznal z "nenávisti k lidstvu".

Vyzbrojil se dvěma loveckými puškami, oblékl si uniformu a v okrajové městské čtvrti Medvědkovo chtěl prý zabít co nejvíce lidí. Analogii hrůzného činu Rusové hledají v inspiraci Evropou, ale také v ruské literatuře.

"Nenávidím lidskou společnost a hnusí se mi být její součástí… Nenávidím tento život! Za jediný způsob, jak jej ospravedlnit, považuji likvidaci co nejvíce částic lidského kompostu," napsal moskevský vrah na své internetové stránce, než se s batohem plným zbraní a munice vydal 7. listopadu do práce.

V "manifestu" se označil za inteligentního člověka, který pochopil, že lidstvo připomíná rakovinový nádor. "Jste genetický odpad," vzkázal potenciálním obětem. V sociální síti měl prý tisíce přátel a jeho "vyznání z nenávisti" se líbilo asi 30 tisícům uživatelů. Po zatčení prohlásil, že o svém záměru řekl přinejmenším třem lidem. Nikdo však jeho hrozbu, že "všechny postřílí", nebral vážně.

Měl rád jen ptáky, lidi nesnášel

Foto: Reuters

Dmitrij Vinogradov se na své stránce chlubil aktivitami zaměřenými na záchranu ptáků, ale zároveň neskrýval obdiv k nacistům a hlásil se k extremistickým idejím. Oblíbil si také počítačovou hru Manhunt plnou drastického násilí. Ruští poslanci nyní, zřejmě v rámci prevence před podobnými útoky, volají po zákazu podobné zábavy.

Podle počátečních informací byla motivem hrůzného činu nešťastná láska. Vinogradov byl prý zamilovaný do kolegyně, která jej opustila. Policii po zatčení tvrdil, že se tak chtěl pomstít kolegům, kteří jí vztah s ním rozmlouvali a jemu se vysmívali. Podle psychologů však milostný motiv mohl být pouze jakýmsi impulzem. Dívka, která masakr přežila, totiž popřela, že by s mladým mužem měla jakýkoli vztah.   

Nazdar, kolegové, řekl Vinogradov a začal střílet

Dmitrij Vinogradov
Dmitrij Vinogradov | Foto: Reuters

Na svůj útok se "Breivik z Medvědkova" připravoval velmi důkladně. Pořídil si drahé moderní lovecké pušky, navštěvoval střelnici a trénoval bojový výcvik. Rodině, ani kolegům jeho aktivity nebyly nijak podezřelé. Matka se pouze divila, že ji nechtěl pustit do svého pokoje. Policie tam prý odhalila celý arzenál.

Do kanceláře firmy, ve které měl lukrativní místo, se Vinogradov dostal přes recepci s ohromným batohem na zádech, aniž vzbudil podezření ochranky. Pak si došel na toaletu, oblékl si bojovou výstroj, neprůstřelnou vestu a šel střílet. Zabil náhodného návštěvníka na chodbě a pak se slovy "nazdar, kolegové" vstoupil do své kanceláře. Kamery jeho pohyb po budově pečlivě registrovaly, avšak nikdo se ho nepokusil zastavit.

Vystrašená ochranka nereagovala

Pět lidí zemřelo na místě a další podlehl zranění v nemocnici. Jedna žena stále bojuje o život.  Celkem prý měl útočník u sebe asi 200 nábojů, zatímco vystřílet stačil jen deset. Ochranka zareagovala teprve poté, co byl střelec zneškodněn jedním ze zaměstnanců.

Veškeré své zbraně Vinogradov vlastnil legálně. Byl držitelem zbrojního pasu, který získal navzdory tomu, že se léčil na psychiatrii. Potvrzení o zdravotním stavu se podle ruských médií dá koupit v pochybných ordinacích nebo u překupníků přímo na ulici za několik stovek rublů. Ruský "Breivik" si ho pořídil za 900 rublů (asi 560 korun). Politici nyní vyzývají ke zpřísnění zákona o držení zbraní.

"Samozřejmě to není Breivik, ale analogie je zjevná," citovala agentura Interfex vyšetřovací zdroj. Na rozdíl od arogantního Nora působí Vinogradov spíše vyděšeně a pozůstalým obětí se dokonce omluvil. Zatímco atentátník z Osla byl odsouzen ke 21 letům vězení, ruskému střelci hrozí až doživotí, pokud nebude uznán nesvéprávným. Podle blogerů se tak "sám stane kompostem", se kterým chtěl bojovat.

 

Právě se děje

Další zprávy