Opět první. Mladí Češi kouří "trávu" nejvíc v Evropě

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
15. 11. 2012 12:02
S konopím má zkušenost půlka Čechů ve věku 15-34 let. Tolik se nekouří nikde v Evropě
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Mladí Češi jsou mistři Evropy v kouření "trávy". Konopí u nás vyzkoušela téměř polovina lidí ve věku 15 až 34 let (49,3 procenta). To je nejvíc z celé Unie.

Vyplývá to ze zprávy Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) za rok 2012. Třeba v Rumunsku, které figuruje na opačném konci pomyslného žebříčku, mají s konopnými produkty zkušenost jen tři procenta z nich.

Ve věkové skupině od 15 do 64 let má v Unii nějakou zkušenost s konopím 80,5 milionu lidí, tedy asi 24 procent. V tomto ohledu ČR na nejpřednějších místech nefiguruje. Pokud by se ale vzalo v potaz jen užívání v posledním roce, pak ČR patří v této skupině třetí místo (10,4 procenta) - za Itálií a Španělskem (14,3 a 10,6 procenta).

V posledním desetiletí se nejčastěji užívanou stimulační drogou v EU stal kokain, který někdy vyzkoušelo 15,5 milionu Evropanů ve věku 15 až 64 let, uvedlo středisko. Asi čtyři miliony lidí tak učinily v posledním roce. Experti ale soudí, že oblíbenost a image luxusní drogy může u kokainu klesat.

Největší rozšíření má tato droga v Dánsku, v Irsku, ve Španělsku, v Itálii a v Británii, ovšem tam u mladých obliba mírně klesla.

Ředěný kokain už tolik netáhne

Fakt, že je kokain na pouličním trhu silně ředěný, vede mnohé uživatele k přechodu na jiné stimulační drogy - především amfetamin, metafmetamin (u nás známý jako pervitin) a extázi. Trh s extází se podle Evropského monitorovacího střediska pro drogy a drogovou závislost pomalu vzpamatovává z poklesu důvěry, kterou způsobilo nahrazování nedostatkové účinné látky MDMA jinými chemikáliemi.

Znepokojující je nárůst poptávky po méně zavedených drogách, jakými jsou GHB, ketamin nebo úplně nové syntetické psychotropní látky jako například do nedávna zcela legální mefedron. Ty bývají kvůli absenci zkušeností s jejich účinkem na lidský organismus velmi nebezpečné.

Co se kokainu a jeho spotřeby v Česku týče, někdy ho vyzkoušelo 1,6 procenta mladých Čechů ve věku 15 až 34 let, což je v EU páté nejmenší číslo.

Obliba heroinu klesá, pervitin se šíří dál do Evropy

Dokument střediska rovněž ukazuje, že se postupně snižuje užívání heroinu. Ten byl ústřední drogou od 70. let minulého století.

"V některých částech Evropy klesl počet nových uživatelů heroinu a dostupnost této drogy se snížila," píše se ve zprávě. Za poklesem injekčního užívání heroinu zřejmě stojí strach. Rekreační konzumenti narkotik si lépe uvědomují rizika s tímto nejrozšířenějším opiátem. Jistou zásluhu na tom bezesporu mají preventivní programy. Poptávku účinně snižuje také možnost substituční léčby.

I přes klesající trend je heroin nadále příčinou největšího podílu nemocí a úmrtí souvisejících s drogami. Podle nových údajů v EU a v Norsku kvůli opiátům, tedy hlavně heroinu, v roce 2010 přišlo o život 7000 lidí.

Nebezpečnější pervitin na Západě pomalu vytlačuje kokain.
Nebezpečnější pervitin na Západě pomalu vytlačuje kokain. | Foto: Policie ČR

Zpráva se věnuje také metamfetaminu (pervitinu) a upozorňuje, že třebaže v Evropě je z historického pohledu jeho užívání nízké a omezuje se hlavně na ČR a Slovensko, šíří se tato droga v poslední době dál. Její výroba prý roste a metamfetamin proniká na evropský trh se stimulanty. Výrazný nárůst počtu záchytů této drogy experti zaznamenali podle údajů z let 2009 až 2010 třeba v Německu, v Estonsku či Rakousku.

Eurokomisařka pro vnitro Cecilia Malmströmová v prohlášení ke zprávě varovala, že mladí lidé jsou nyní více než kdy dříve vystaveni přemíře prášků a tabletek. "Údaje z oddělení urgentních příjmů, toxikologických analýz a léčebných zařízení pro uživatele drog naznačují, že ne vždy jsou obeznámeni s riziky, která jsou s nimi spojena," poznamenala.

Lisabonské středisko také upozorňuje na nebezpečí rozšíření drog mezi vězni. Zatímco heroin například někdy vyzkoušelo méně než procento běžné populace, u vězňů to podle údajů z několika sledovaných evropských zemí bylo mezi 15 a 39 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy