Hypotéky dělají ze Španělů sebevrahy, lidé jdou do ulic

Martin Novák Martin Novák
13. 11. 2012 15:55
Kvůli sebevraždám a protestům banky zastavily vystěhovávání neplatičů hypoték

Madrid - Španělská ekonomická krize dostává tragickou podobu. V pátek skočila z okna svého bytu v Bilbau na severu země třiapadesátiletá žena, kterou přišli soudní úředníci vystěhovat z bytu kvůli nesplácení hypotéky.

Je to během měsíce už druhý podobný případ a jak banky, tak španělská vláda veřejnost uklidňují. Soudní vystěhovávání bude na dva roky pozastaveno, pokud se týká osob, které jsou v materiální nouzi.

Bez práce je nyní skoro každý čtvrtý dospělý Španěl a mnoho lidí není schopno hypotéky splácet. Kromě nezaměstnaných tak rychle přibývá ve španělských městech také bezdomovců.

Po páteční sebevraždě ženy propukly v Bilbau i jinde násilné protesty, lidé sprejovali a psali na výlohy bankovních poboček nápisy Vrazi. Protesty se odehrávaly také na tribunách španělských fotbalových stadionů během víkendových ligových zápasů.

Ministr hospodářství Luis de Guindos slíbil, že už nedopustí, aby další rodiny skončily na ulici, a stejně se vyjádřila i Asociace španělských bank (AEB).

Muž prochází v Madridu kolem nápisu "Rajoy je mrtvý."
Muž prochází v Madridu kolem nápisu "Rajoy je mrtvý." | Foto: Reuters

"Z humanitárních důvodů a vzhledem k naší sociální odpovědnosti pozastavujeme na dva roky příkazy k vystěhování u lidí, kteří se nachází v mimořádné nouzi," uvedla v prohlášení asociace.

Policejní odbory vyzvaly své členy, aby se nepodíleli na nuceném vystěhování a odmítli příkaz, který by k tomu dostali.

V pondělí se konala demonstrace před sídlem vládní Lidové strany v centru Madridu. "20. listopadu nás přijdou vystěhovat a nemáme kam jít. Skončíme na ulici," řekl agentuře Reuters na demonstraci devětapadesátiletý Angel Moran.

Dodal, že práci nemůže sehnat už čtyři roky a přitom musí živit dceru.

Podívejte se ve fotografiích na příběh jedné španělské rodiny, která musela na ulici.

Podle španělských zákonů navíc i lidé, kteří jsou soudně vystěhováni z domu nebo bytu, musí hypotéku stejně splácet dál. Od roku 2008 muselo takto kvůli dluhům opustit své obydlí přibližně 400 tisíc Španělů.

Špatné zprávy jako by pro Španělsko neměly konce. V pátek oznámila státní letecká společnost Iberia, že propustí zhruba čtvrtinu zaměstnanců. O práci tak přijde dalších skoro pět tisíc lidí.

Krátce předtím premiér Mariano Rajoy oznámil, že španělská ekonomika zůstává nadále v recesi a o růstu lze uvažovat až v roce 2014. Letos hospodářství země podle Evropské komise poklesne o 1,6 procenta a příští rok to bude podobné.

 

 

Právě se děje

Další zprávy