Druhá Země na obzoru. Tak blízko, že na ni dohlédneme

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 11. 2012 11:43
Exoplaneta 40307g je zatím nejnadějnější pravděpodobnou hostitelkou života
Takhle nějak by prý sestra naší planety měla vypadat.
Takhle nějak by prý sestra naší planety měla vypadat. | Foto: NASA

Hertford - Astronomové objevili za hranicemi naší Sluneční soustavy další planetu. A tentokrát je to objev s velkým O, radují se.

Exoplaneta HD 40307g je totiž tak podobná naší planetě, že jí familiérně přezdívají Superzemě.

Nachází se v takzvané obyvatelné zóně, což znamená, že kolem své hvězdy obíhá v optimální vzdálenosti na to, aby případná voda na povrchu zůstala v kapalném skupenství.

"Delší orbita nové planety znamená, že klima a atmosféra mohou být příhodné pro život," cituje server Space.com jednoho z autorů nadějného objevu - Hugha Jonese z Univerzity Hertfordshire ve Velké Británii.

Z astronomického hlediska je navíc HD 40307g velmi blízko - pouhých 42 světelných let od Země. V dohledné době by tak lidstvo mohlo zkonstruovat dalekohled, který by její povrch přímo zmapoval.

Jinak řečeno: není vyloučeno, že se zanedlouho setkáme s důkazem mimozemského života.

Už teď je známo, že je HD 40307g  přibližně sedmkrát větší než naše planeta. Zbývá zjistit, zda je složena z hornin, nebo je plynná.

"Řekl bych, že je to 50 na 50. Může to být prostě obrovská Země, nebo také malý horký Neptun bez pevného povrchu," vysvětlil pro Space.com vedoucí týmu astronomů z Hertfordshire Mikko Tuomi.

Fascinující vesmír v obrazech:

Pátrat po takto vzdálených planetách bylo doposud nemožné, jimi odrážené světlo je totiž ve světle hvězd nepostřehnutelné. Malou astronomickou revoluci přineslo až zařízení HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) Evropské kosmické agentury (ESA).

Přístroj (umístěný v Chile) hledá planety na základě gravitační síly, kterou působí na hvězdu, kolem níž obíhají. Konkrétně zaznamenává jev zvaný Rudý posuv, tedy gravitační posuv prodloužení vlnové délky elektromagnetického záření.

Mateřská hvězda tří nově objevených planet se nazývá HD 40307. Je o něco menší a méně svítivá než naše Slunce. Z dosavadních poznatků se zdá, že je středem šestičlenné planetární soustavy. 

Objev byl publikován v odborném magazínu Astronomy & Astrophysics.

 

Právě se děje

Další zprávy