Už žádné fotky dětí na sunarech, matky prý mají kojit

ČTK ČTK
8. 11. 2012 17:29
Švédsko poslechlo Brusel, vytáhne do boje proti umělé výživě
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Stockholm - Švédsko zřejmě brzy zakáže používat v reklamách na sunar fotografie kojenců. Podle portálu The Local chce odradit matky od toho, aby upřednostňovaly průmyslově vyráběnou dětskou výživu před kojením.

Stockholm tak reaguje na směrnici Evropské unie, která po členských státech vyžaduje, aby zajistily správné užívání sunarů a zamezily jeho konzumaci na úkor kojení.

Připravovaný zákon počítá s tím, že reklamy na sunary a podobné výrobky budou moci být jen v odborných žurnálech a v publikacích specializujících se na výživu nemluvňat.

Místo obrázků miminek by na obalech produktů mělo být graficky znázorněno, jak pokrm připravit, a upozornění, že rodiče by neměli takto děti krmit bez předchozí konzultace s proškolenou osobou.

Zákon má rovněž přísně zakázat rozdávání zkušebních vzorků sunarů a prodej výživy v rámci slevových akcí. Informace na obalech nebudou smět tvrdit, že výrobek je dobrou alternativou kojení, případně že je dokonce i lepší volbou než přirozený způsob krmení kojenců.

Unijní směrnice z roku 2006 má za cíl zabránit upřednostňování umělé výživy před kojením a omezit reklamy sunarů výhradně na publikace věnující se dětské výživě. Zároveň také stanovuje přípustné složení výrobků.

 

Právě se děje

Další zprávy