Evropská komise žádá Česko o čtyři a půl miliardy korun

ČTK ČTK
23. 10. 2012 18:31
Od členských zemí chce EU přibližně devět miliard eur navíc (225 miliard Kč)
Česko je stále čistým příjemcem peněz z EU, až doposud z Bruselu dostala 170 miliard Kč
Česko je stále čistým příjemcem peněz z EU, až doposud z Bruselu dostala 170 miliard Kč | Foto: Reuters

Štrasburk/Brusel - Evropská komise v úterý požádala členské státy, aby pro letošní rozpočet unie poskytly dodatečných téměř devět miliard eur (asi 225 miliard Kč). Novináře o tom informoval eurokomisař pro rozpočet Janusz Lewandowski. Na Česko by podle běžného klíče mělo z této sumy připadnout zhruba 180 milionů eur, tedy asi 4,5 miliardy korun.

Rozhodnutí komise se čekalo, neboť v posledních týdnech se ukázalo, že v rozpočtu na některé programy už nezbývá dost peněz. Bez nich by ale například výměnnému studentskému programu Erasmus či programům na podporu vědy a výzkumu hrozily citelné škrty.

Vláda zatím od EK nedostala oficiální žádost, řekl novinářům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Až přijde, bude se tím zabývat vláda. Já se vyjádřím až po jednání vlády," uvedl.

"Přicházíme s řešením pro Erasmus a další programy, které jsou v roce 2012 kvůli nedostatku prostředků v nebezpečí," řekl Lewandowski o žádosti o poskytnutí dalších 8,975 miliardy eur k již dříve odsouhlaseným 129 miliardám eur pro letošek.

"Ani jedno euro není pro Brusel," zdůraznil komisař. Všechny tyto peníze by podle něj měly jít pro studenty, vědce a malé a střední podniky.

Podle europoslance ODS Hynka Fajmona jde o součást vyjednávací taktiky komise, která se snaží dostat rozpočet na rok 2013 na co nejvyšší úroveň, protože pak od něj bude odvozen nový víceletý finanční rámec na roky 2014 až 2020, o němž se nyní tvrdě vyjednává. "Komise tak uměle vytváří tento problém, aby získala na svou stranu veřejnost, a využívá k tomu studentský program, který je populární," podotkl Fajmon.

Problémy s "dírami" v rozpočtu jsou způsobeny tím, že výše plateb, kterou schválily členské země s europoslanci po zdlouhavých a složitých jednáních, je nižší než závazky, které by letos unijní rozpočet měl pokrýt.

Komise, která původně navrhla vyšší rozpočet, než jaký byl nakonec schválen, už předem upozorňovala, že nějaké peníze budou moci ke konci roku možná "chybět". Navíc se připojuje i to, že se blíží konec dlouhodobé finanční perspektivy (2007 až 2013), přičemž tradičně na konci tohoto období přichází víc žádostí o proplácení peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy