Polsko bouří, zákon proti potratům má přitvrdit

Alexandra Malachovská
19. 10. 2012 13:25
Polští příznivci a odpůrci potratů se navzájem obviňují z nacistických praktik
Protesty proti potratům, ilustrační foto.
Protesty proti potratům, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Varšava (od naší spolupracovnice) - Politické vášně rozpoutaly v Polsku nové snahy o zpřísnění tzv. protipotratového zákona, který je už tak považovaný za jeden z nejtvrdších v Evropě.

Konzervativní poslanci z frakce Solidární Polsko prosazují návrh, podle něhož by ženy musely donosit dokonce poškozený plod.

Snahy liberálních politiků o zamítnutí návrhu v prvním čtení neprošly, Sejm už odhlasoval, že se kontroverzní iniciativou budou zabývat jednotlivé komise.

Podle stávajícího zákona je přerušení těhotenství v Polsku přípustné pouze za situace, že je ohrožen život a zdraví těhotné ženy, že se dítě může narodit s vrozenou vadou nebo nevyléčitelnou nemocí a v případě znásilnění či incestu. Konzervativní politici by z tohoto "seznamu" chtěli vyjmout právo na potrat v případě poškozeného plodu, kterému by po narození hrozily trvalé následky.

Zastánci potratů v Americe
Zastánci potratů v Americe | Foto: Reuters

Autoři návrhu tvrdí, že jde o tzv. eugeniku, tedy selektivní přístup ke "šlechtění" lidského genofondu, který svého času využívali ve své ideologii nacisté. Podle odpůrců zákona ovšem "nacistické praktiky" prosazují právě jeho zastánci.

"Solidární Polsko se zjevně inspirovalo odkazem Adolfa Hitlera," tvrdí levicový poslanec Leszek Miller. "Za Hitlera v Německu platila zásada, že ne každá žena může mít muže, ale každá může mít dítě. Pro Říši bylo důležité rození děti, nezávisle na tom, za jakých podmínek," uvedl rozhořčeně.

Přestože si autoři návrhu vysloužili nadávky do "katolických talibánců" nebo "středověkých fundamentalistů", poslanci už taktéž zamítli návrh liberálního Palikotova hnutí, podle něhož by ženy mohly do 12. týdne těhotenství samy rozhodovat o jeho přerušení.

Podle Andrzeje Rozenka z Palikotova hnutí za to může "strach (Poláků) z církve". "Je to neevropské, necivilizované chování," řekl v rozhovoru pro televizi TVN24.

Spolu s Irskem a Maltou patří Polsko mezi ty země Evropské unie, kde jsou potraty prakticky zakázány. Navrhovaná změna podle oponentů ještě více ztíží situaci tamních žen.

V polské debatě o potratech se odráží tamní silné postavení katolické církve.
V polské debatě o potratech se odráží tamní silné postavení katolické církve. | Foto: Roman Staněk, Aktuálně.cz

Wanda Nowická z Palikotova hnutí přitom zdůrazňuje, že je nepřípustné, aby polské ženy měly méně práv než Francouzky, Češky nebo Švédky.

Prezident Komorowski, který je sám otcem pěti dětí, vyzývá k zachování stávajícího zákona. Podle něj změna jen rozhádá společnost. "Jsem překvapený, že se poslanci vyslovili pro další práci na návrhu, který se týká zpřísnění situace kolem potratů. Věřím, že parlament nedopustí zmaření dosavadního kompromisu, kterého se podařilo dosáhnout po náročných diskusích," uvedl podle televize TVN24.

Porušení tohoto křehkého kompromisu by podle něj vyvolalo "ideologickou válku, kterou Poláci nepotřebují".

 

Právě se děje

Další zprávy