Němci řeší poplatky u lékaře. Ne zavádění, ale rušení

Radim Klekner Radim Klekner
17. 10. 2012 15:20
Zdravotní pojišťovny v Německu prosperují. A tak jdou opačným směrem než v Česku
V ordinaci. Ilustrační foto.
V ordinaci. Ilustrační foto. | Foto: Profimedia.cz

Berlín - Česká vláda premiéra Nečase trvá na tom, aby se jako dodatečný zdroj příjmů do zdravotnictví i nadále vybíraly regulační poplatky u lékaře. Kabinet vedený německou kancléřkou Angelou Merkelovou naopak vážně uvažuje o jejich zrušení.

Zdravotní pojišťovny ve Spolkové republice jsou na rozdíl od těch českých díky dobrému hospodaření a přísně kontrolovaným investicím do drahého nemocničního zařízení, přístrojů a léků v přebytku, neboť za poslední roky ušetřily více než 14 miliard eur, a mohou si tak zrušení poplatků dovolit.

Pro konec poplatků, které v roce 2004 zavedla koalice sociálních demokratů a Zelených, se vyslovují nejenom silně tržně orientovaní liberálové z FDP, nýbrž nově také konzervativci z Křesťansko-sociální unie (CSU).

Sesterská strana, Křesťansko-demokratická unie (CDU), má o poplatcích také jasno. A to nejen proto, že podle institutu pro výzkum veřejného mínění Emnid jejich zrušení podporuje 77 procent respondentů a příští rok se v Německu konají volby do Spolkového sněmu.

40 eur za rok

Češi platí za každou návštěvu lékaře třicet korun. U chronicky nemocných osob se tak může celková výše poplatků vyšplhat až na několik tisíc korun za rok.

Němci složí při první návštěvě lékaře v každém novém kvartálu deset eur, a přispějí tak pojišťovnám během dvanácti měsíců nanejvýš částkou čtyřiceti eur.

To odpovídá přibližně dvouhodinové hrubé průměrné mzdě.

Dlužno ovšem říct, že Němci platí na zdravotní pojištění ze svého platu před zdaněním 8,2 procenta, téměř jednou tolik co Češi. Poplatky u lékaře jsou tak v zemi našich západních sousedů víceméně symbolické a tamní populace je vnímá především jako zbytečnou byrokratickou přítěž. 

"Je myslitelné, abychom platby u lékaře zrušili, protože zjevně neplní svou funkci," citoval bavorského ministra financí za CSU Markuse Södera deník Frankfurter Rundschau. Argument, že němečtí občané budou díky platbám v lékařských ordinacích "lépe rozumět" tomu, jak nákladný je systém drahé zdravotní péče ve Spolkové republice, podle něj totiž vůbec nezafungoval.

Ani sociálnědemokratický expert pro otázky zdravotnictví Karl Lauterbach si proto neodpustil ironickou poznámku: "Někteří pacienti se po zaplacení kvartálního poplatku zřejmě cítili být přímo vyzváni k tomu, aby lékaře navštívili co nejčastěji."

Německé pojišťovny totiž lékařům, ať již ve státních, či soukromých zařízeních, v posledních letech proplácely mnohem více úkonů než dříve. Přesto se však nedostaly do deficitu tak jako česká VZP, u které bude jen letošní propad činit tři miliardy korun.

Pojišťovny poplatky vrací. Má to však i svá "ale"

Ačkoliv jsou teď zdravotní pojišťovny v Německu v přebytku, takže některé z nich začínají pacientům vybrané poplatky vracet (klienti Techniker Krankenkasse dostali každý 80 eur), odborníci varují před přílišným optimismem.

"Pokud platby zrušíme, může se nám brzy stát, že se budeme muset znovu zabývat novými zdravotnickými zákony," tvrdí člen sněmovní komise pro zdravotnictví za CDU Jens Spahn.

Někteří jeho spolustraníci zase upozorňují na to, že "nesmyslný poplatek u lékaře má být zrušen za cenu zavedení ještě nesmyslnějšího rodičovského příplatku". 

Ten chce v rámci politického handlu prosadit CSU od ledna příštího roku ve výši sto eur měsíčně pro rodiče dětí do tří let.

 

Právě se děje

Další zprávy