Zrušme školákům domácí úkoly, vyzval Francii prezident

Martin Novák Martin Novák
15. 10. 2012 8:58
V České republice školy nemají nijak stanoveno, jak nakládat s domácími úkoly
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž - Školákům ve Francii svítá naděje na to, že se zbaví domácích úkolů. Zasazuje se o to sám prezident Francois Hollande v rámci své školské reformy, která byla důležitou součástí jeho volebního programu.

V projevu na pařížské Sorbonně uvedl, že žáci francouzských škol jsou přetíženi a domácí úkoly by měly být zrušeny.

"Hlavní prioritou je vzdělání. A pracovat se na tom má ve škole, ne doma," uvedl francouzský prezident.

Ve spolupráci s vládou chce také prosadit, aby muselo méně žáků znovu opakovat stejný ročník, a chce se také zaměřit na problémové oblasti, kde je potíž sehnat dost učitelů.

Jde především o předměstí velkých měst s velkým počtem přistěhovalců a lidí s nízkými příjmy.

Hollande před volbami slíbil, že během pěti let vzniknou nová pracovní místa pro šedesát tisíc učitelů, zatímco za Nicolase Sarkozyho školy propouštěly.

Francois Hollande.
Francois Hollande. | Foto: Reuters

V červnových volbách Hollande Sarkozyho porazil a je velmi pravděpodobné, že většina zaměstnanců ve školství preferovala právě Hollanda.

Francouzská televize France24 k jeho návrhům sarkasticky poznamenala, že patrně získává miliony budoucích potenciálních voličů pro příští volby. Ovšem mandát francouzského prezidenta je pětiletý a každý smí být prezidentem jen po dvě volební období, takže ze současných žáků základních škol už Hollanda asi nikdo volit nestihne).

V České republice ministerstvo školství otázku domácích úkolů nijak závazně neupravuje. Rozhodnutí spadají do kompetencí vedení škol.

Pedagogicko-psychologická poradna pro Prahu 3 a 9 nedávno zveřejnila text, který se zasazuje o zrušení domácích úkolů. Podle ředitele zmíněné poradny Petra Klímy dělají více škody než užitku.

"Děti tráví ve škole mnoho  času. Na prvním stupni cca 20 hodin týdně, na 2. stupni přes 30 hodin týdně. To by bylo dost i pro dospělého (výklad, zkoušení, písemné práce).

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Novák

Na relaxaci (tím rozumíme jakoukoliv jinou činnost než školní práce) zbývá času poměrně málo. Je přitom známo, že odpočaté dítě s větší pravděpodobností bude  lépe přijímat nové učivo," uvádí se ve výzvě poradny.

V dokumentu se také praví, že zodpovědnost za výuku by měla nést hlavně škola.

"Pracovní nasazení dnešních rodičů je poměrně značné, zaměstnavatelé většinou nepovolují práci na krácené úvazky. Rodina se schází spíše v podvečer a místo žádoucích společných činností řeší za obvykle nervózní atmosféry domácí úkoly.

Pokud někdo má zájmovou činnost vícekrát v týdnu, pak je problém ještě větší. Učitelům odpadne i dohadování se o vypracování domácích úkolů, jejich opravování," soudí poradna.

Svaz britských učitelů a přednášejících doporučil zrušení domácích úkolů na základních školách už v roce 2009 s tím, že to je pro žáky ztráta času a na jejich prospěch a znalosti to stejně nemá valný vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy