Učitelka se soudí s neposlušnými žáky. Rodiče nechápou

Alexandra Malachovská
3. 10. 2012 12:00
Bezprecedentní případ řeší polská justice, obžalováno je 11 dětí

Varšava (od naší spolupracovnice) - Bezprecedentní případ řeší polská justice. Učitelka tam podala žalobu na jedenáct neposlušných dětí.

V Suwalkách na severovýchodě země začal v pondělí proces, který má rozhodnout o problematickém chování tamních žáků ve škole.

Učitelka matematiky a informatiky Teresa K., jež na základní škole v Suwalkách vykonává roční zástup za nemocnou kolegyni, nahlásila své žáky na policii. Ta na základě šetření rozhodla o soudním stíhání dětí. 

Podle polských médií tak pedagožka reagovala na to, že děti na jejích hodinách jedly, telefonovaly, chodily po třídě a mluvily vulgárně.

Vulgarita studentů na Facebooku:

Žáci její obvinění odmítají a rodiče považují jednání pedagožky za nepřípustné. Škola prý dosud neměla s jejich potomky žádné problémy. K žalobě se ovšem během procesu přidali další čtyři učitelé.

Výsměch veřejnému činiteli

Rozhodnout o případné vině žáků třetí třídy polského "gimnazja", které zhruba odpovídá druhému stupni české základní školy, má takzvaný soud pro záležitosti rodiny a nezletilých. Ten je součástí okresního soudu.

Foto: Jan Langer

Pokud by děti byly uznány vinnými, bude jejich případ postoupen výchovným institucím, které se zabývají záležitostmi nezletilých.

Agentura PAP citovala mluvčího okresního soudu v Suwalkách Marcina Walczuka, podle něhož bylo vyslechnuto několik žáků i pedagogů. Další stání, které se koná bez účasti veřejnosti, se má konat počátkem příštího týdne.

Matematička se podle polských médií soudním řízením chce bránit proti znevažování veřejného činitele, za kterého se považuje. Podle serveru Se.pl si učitelka na policii stěžovala, že ji žáci opakovaně urážejí, svévolně odcházejí ze třídy, hrají si s mobilními telefony a odmítají poslouchat její příkazy.

Rodiče prý ale zaskočilo spíše chování učitelky než dětí. Tvrdí, že učitelka nezvládala výchovu žáků, zesměšňovala je a křičela na ně. Kolektivní stížnost na její chování předložili školské správě.

"Ona sama naše děti nezvládala a nevážila si jich. Nyní je žene k soudu za tak ´vážný přestupek´, jakým je mluvení při hodině," postěžovali si.

Lékaři se shodují, že nejefektivnější je učit se ráno a během školního dne hodně pít, jinak se děti cítí vyčerpané a unavené.
Lékaři se shodují, že nejefektivnější je učit se ráno a během školního dne hodně pít, jinak se děti cítí vyčerpané a unavené. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle Grażyny Suchocké ze suwalské školské správy problémy s místními žáky měli učitelé už v minulosti.

Nenávist i obdiv

Kontroverzní případ vyvolal bouřlivé diskuse na internetu. "Když vaše hodiny nejsou pro žáky zajímavé, pak odejděte ze školy," vyzývají učitelku blogeři. "Když učitel děti nudí a nemá jim co říct, pak ho nebudou poslouchat. Žáci mají hodně energie a vybíjejí ji různými způsoby, pokud je učitel nezaujme svým výkladem," zdůrazňují.

Další naopak vzpurnou pedagožku podporují. "Bravo učitelce ze Suwalek! Konečně někdo poukázal na absurdní situaci ve školství. Ministerstvo svými rozhodnutími odebralo učitelům možnost normálního reagování na hrubé chování žáků," chválí její postup.

"Výborně! Každý takový případ by se měl hlásit na policii. Mimo děti by k soudu měli být pohnáni i rodiče, kteří by si zasloužili vysoké finanční tresty," míní jeden z blogerů.

Deník gazeta.pl uvedl, že jde o bezprecedentní případ. Vedení školy se prý do záležitosti nijak nevměšuje. Podle zástupce školského úřadu v Bělostoku Andrzeje Raczyla školská správa vyčká rozhodnutí soudu.

Městský úřad mezitím nabízí učitelům školení, jak zvládat složité situace s mládeží, zatímco pro rodiče organizuje psychologicko-pedagogickou poradnu.


 

Právě se děje

Další zprávy