Facky a pohlavky k výchově dětí patří, rozhodl soud

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 10. 2012 15:24
Precedentní verdikt: Čas od času to "ujede" i milujícím rodičům, řekli soudci
Foto: Isifa/Thinkstock

Londýn - Má fyzické trestání dětí místo v kultivované společnosti? A pokud ne, má společnost právo rodičovské pohlavky, facky či rány na zadek trestat?

To jsou otázky, které rozdělují občany i politickou reprezentaci nejedné evropské země, včetně Česka.

Britové už ale mají jasno. Spor "rozčísl" Londýnský odvolací soud, když konstatoval, že záhlavce a další drobné fyzické tresty svým ratolestem uštědřují milující a starostliví rodiče po celé zemi, a není tudíž důvod podobné chování jakkoliv postihovat.

Odvolací soud tak svým rozhodnutím v případu matky, která si měla za nafackování dvěma synům odsedět 18 měsíců, vytvořil precedens.

Tříčlenný tribunál totiž dospěl k závěru, že se soud nižší instance nesoustředil na skutečnou podstatu problému, a nařídil, aby byla žena, jejíž jméno nesmí být zveřejněno, okamžitě propuštěna.

Být špatnou matkou není trestné

"Obžalovaný může být odsouzen jen za to, co mu bylo prokázáno. V tomto případě se zjevně jedná o nešťastnou domácnost, ale není možné obžalovanou odsoudit za to, že je neschopná matka, která nezvládá své děti," cituje z rozsudku server deníku The Telegraph.

"Zranění bylo způsobeno jen v jednom případě. V těch ostatních šlo o případ toho, co se někdy stane většině milujících a starostlivých rodičů, i když toho později litují. Rodičovství je složité," píše se dále v rozsudku.

Případ je o to pikantnější, že svou matku udal jeden ze zfackovaných synů, když ve snaze dostat se do péče otce matku falešně obvinil z napadení. Sociální pracovnici napovídal, že ho žena zbila tak, že měl na těle modřiny.

U soudu se pak ukázalo, že si všechno vymyslel.

Žalobci se podařilo prokázat jen to, že před dvěma roky svému 15letému synovi při hádce dala facku, před blíže neurčenou dobou ukončila rvačku svých dvou dětí pohlavky a na jedno z nich vztáhla ruku už v roce 2003.

Že by souzená matka svým dětem jakkoliv ublížila, se prokázalo jen v jednom případě, a sice když jednomu synovi pohmoždila ucho. Právě kvůli tomuto zranění soud trest nezrušil, ale jen zkrátil na pět měsíců, které si už žena odseděla, tak, aby mohla být okamžitě propuštěna.

 

Právě se děje

Další zprávy