Že Ježíš neměl ženu? Nalezený papyrus to zpochybňuje

Martin Novák Martin Novák
19. 9. 2012 16:55
Profesorka teologie z Harvardu získala fragment ze 4. století od neznámého sběratele
Ježíšova socha v Polsku.
Ježíšova socha v Polsku. | Foto: Reuters

Řím - Křesťanská tradice praví, že Ježíš nebyl ženatý, ale profesorka teologie z Harvardské univerzity se snaží dokázat, že raní křesťané o tom v prvních desetiletích a staletích víry nebyli zcela přesvědčeni.

Na konferenci v Římě představila pozoruhodný útržek papyru. Je napsán v koptštině. Jazyce egyptských křesťanů, který používá řecká písmena. Pochází ze čtvrtého století, ale jde pravděpodobně o opis starší řecky psané verze ze druhého století.

Na papyru se píše o Ježíšově ženě. "Ježíš jim řekl, má ženu," stojí psáno na fragmentu.

Profesorka Karen Kingová netvrdí, že jde o důkaz Ježíšova manželství. Ale říká, že původně křesťané mohli být přesvědčeni o tom, že ženatý byl.

"Křesťanská tradice má za to, že ženatý nebyl, ačkoliv neexistuje žádný důkaz, o který by se toto tvrzení opíralo," uvedla Kingová pro agenturu Reuters.

Turínské plátno.
Turínské plátno. | Foto: Reuters

Papyrus mohli spatřit účastníci desáté mezinárodní konference koptských studií v italské metropoli. Znalci prozkoumali papyrus, inkoust i použitý jazyk. Ověřovali vše pomocí moderní techniky a došli k závěru, že skutečně pochází ze čtvrtého století.

Nejde tedy o žádné druhé Turínské plátno, které většina odborníků nepovažuje za věc, která pochází z období Ježíšova života.

Není ale úplně jasné, jak se cenný papyrus do dnešních dní zachoval a kde. Kingové ho předal soukromý sběratel, získal ho buď z Egypta, nebo ze Sýrie. Tento sběratel si ale přeje zůstat v anonymitě.

Jisté je, že o papyru se jako první zmiňoval už na počátku osmdesátých let minulého století egyptolog ze Svobodné univerzity v Berlíně Gerhard Fecht, který se k němu dostal a viděl ho. Mylně jej ale považoval za potvrzení Ježíšova manželství.

"Fragment jasně ukazuje na to, že alespoň někteří křesťané té doby se domnívali, že se Ježíš oženil, i když samozřejmě nejde o žádný důkaz, že ženatý byl," uvedla americká profesorka.

Na webových stránkách univerzity dále uvedla, že jméno autora koptského opisu asi zůstane neznámé.

Koptský text je patrně nejvýznamnějším nálezem pro dějiny křesťanství od roku 2007, kdy tým vedený režisérem Jamesem Cameronem uveřejnil filmový dokument o nálezu schránky s údajnými ostatky Ježíše a jeho rodiny.

Hrobku odkryli dělníci v roce 1980 při pozemních pracích na stavbě obytného domu. Archeologové nalezli schránky na kosti, mimo jiné s nápisy Ježíš, syn Josefa, a Juda, syn Ježíšův.

Čitelný byl také nápis Mariamene e Mara, což bylo podle filmařů skutečné jméno Máří Magdalény.

Odborné kapacity se neshodují v názoru, zda schránka na kosti má něco společného s Ježíšovou rodinou. Zajedno jsou jen v tom, že předmět pochází z té doby.

 

Právě se děje

Další zprávy