Bolesti hlavy zhoršují i léky. Uleví prý měsíc bez nich

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 9. 2012 14:20
Ať pacienti vydrží čtyři týdny a uvidíte tu změnu, slibuje pokyn pro britské lékaře
Foto: Isifa/Thinkstock

Londýn  - Za bolesti hlavy mohou v některých případech paradoxně právě analgetika, která od ní mají ulevit.

Lidé je totiž často nadužívají, čímž si na nich vypěstují závislost a dostanou se do začarovaného kruhu.

Ve svém metodickém doporučení pro léčbu chronické bolesti hlavy před tím varoval britský Národní institut pro klinickou kvalitu (NICE).

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) léky proti bolesti působí kontraproduktivně až v pěti procentech případů, kdy subjektivní pocit pacientů postupně zhoršují.

Jednoduše řečeno: K tomu, aby si člověk od bolesti ulevil, potřebuje čím dál větší dávky. V případě léků proti bolesti ale nejde o stejný princip jako u návykových látek, u nichž roste tolerance těla k dané látce. Zdá se spíš, že užívání analgetik zintenzivňuje samotnou bolest.

Proč tomu tak je, zatím lékaři nevědí. Zjistili ale, že stav pacientů s každodenní chronickou bolestí hlavy je často horší u lidí, kteří se zprvu léčili sami - analgetiky.

Nový metodický pokyn proto nabádá lékaře z Anglie a Walesu, aby všem pacientům bez rozdílu doporučovali okamžitě vysadit veškeré léky proti bolesti a varovali je, že budou zhruba měsíc trpět. Pak však prý přijde zlepšení.

Jako alternativu k práškům tišícím bolest Institut pro klinickou kvalitu navrhuje akupunkturu.

Podle neurologa Manjita Matharua z Národní neurologické a neurochirurgické nemocnice přichází "bod zlomu" po deseti až patnácti dnech soustavného užívání. Po této době už tlumící léky působí kontraproduktivně.

"To je obrovský problém. Vezmeme-li v potaz, že se do takové situace dostane každý padesátý, trpí bolestmi z nadužívání analgetik na milion Britů," vypočítal pro BBC Matharu.

 

Právě se děje

Další zprávy