Soud zakázal nahé fotky Kate. Bulvár dostal 24 hodin

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 9. 2012 13:50
Bulvár má den na to, aby fotky vrátil, za každé další otištění zaplatí 10 000 eur
Kate na cestách po jihovýchodní Asii.
Kate na cestách po jihovýchodní Asii. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzský soud zakázal další publikování fotografií polonahé manželky britského prince Williama.

Všem, kdo fotky nebo kopie mají, navíc nařídil, aby je do 24 hodin manželům odevzdali. Každé další otištění pak bude pokutováno částkou 10 tisíc eur (téměř 250 tisíc korun).

Soud tak vyhověl stížnosti královského dvora, podle něhož bylo zveřejnění snímků Kate slunící se bez horního dílu plavek na terase soukromé vily v Provence porušením jejich práva na soukromí.

Vévoda a vévodkyně z Cambridge rovněž požadovali odškodné 5000 eur (123 000 korun). Zda jim bylo přiznáno, zatím není jasné.

Francouzští vyšetřovatelé mezitím zahájili předběžné vyšetřování okolností, za jakých byly fotografie zveřejněné časopisem Closer pořízeny. Mají posoudit, zda se autor snímků, potažmo magazín Closer, nedopustil nezákonného porušení práva na soukromí.

Právní zástupce Kate a Williama Aurelien Hamelle před soudní budovou v Nanterre.
Právní zástupce Kate a Williama Aurelien Hamelle před soudní budovou v Nanterre. | Foto: Reuters

Podle francouzského právníka Kate a Williama Aureliena Hamellese se porušení soukromí dopustili. "Jedná se o intimní fotky, které nemají na úvodních stranách časopisů co dělat," cituje advokáta BBC.

Obhájkyně francouzského bulvárního magazínu Delphine Pandová naopak nařčení z porušení práva na soukromí odmítla a reakci urozeného páru označila za nepřiměřenou. Argument, že jsou fotky "nahoře bez" pobuřující, podle ní v dnešní době již postrádá smysl. Pandová odmítla i tvrzení, že fotky musely být pořízeny z veřejně nepřístupného místa. 

Fotografie nezveřejnil žádný britský list. Přetiskl je ale italský a irský bulvár. Zatímco italský magazín Chi, jenž patří stejně jako francouzský Closer do mediální skupiny bývalého italského premiéra Siliva Berlusconiho jakékoliv provinění odmítá, šéfredaktor irského Daily Star už byl v souvislosti se snímky suspendován.

Otištění snímků v zahraničí vyvolalo vlnu pobouření jindy často agresivních a nepříliš skrupulózních britských bulvárních listů.

Jiná ostrovní média vyzývají k honu na fotografa, který snímky pořídil.

Fotografie Kate:

 

Právě se děje

Další zprávy