Našli stroj času. Nová ulice z 50. let léčí Alzheimera

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 9. 2012 13:48
Vedení pečovatelského ústavu v Bristolu vybudovalo kopii ulice, včetně baru a kavárny
Foto: repro Daily Mail

Bristol - Terapie minulostí. To je nová metoda, kterou zkouší jeden z pečovatelských ústavů v Bristolu.

Pro své klienty trpící Alzheimerovou chorobu, stařeckou demencí a jinými degenerativními chorobami mozku vystavěl přesnou repliku ulice z padesátých let minulého století.

Její součástí jsou dobově zařízené obchody, restaurace a kavárna. Nemocní se díky tomu mohou vrátit do dob svého mládí, což je uklidňuje a v některých případech jim to dokonce pomáhá obnovit kontakt s okolím.

Podle deníku Daily Mail, jenž na unikátní projekt upozornil, architekti nejprve podrobně studovali dobové fotografie, aby dokázali dokonale reprodukovat atmosféru padesátých let. Poté na nejrůznějších internetových aukcích a po bazarech sehnali historické předměty a vybavili jimi interiéry.

Součástí návratu do minulosti je i možnost přečíst si dobové noviny, vypít kávu nebo pivo, pochutnat si na koláčích upečených podle tehdejší receptury nebo se jen tak procházet v dobře známém prostředí. Nechybí ani tradiční telefonní budky, poštovní schránky a reklamy.

Ulici z padesátých let nechal ředitel ústavu Grove Care Christopher Taylor vybudovat mezi dvěma budovami, v nichž žije na 80 pacientů.

"Mohou zajít do hospody nebo třeba na poštu. Je velice důležité, aby jejich vycházky měly nějaký cíl. Tamní prostředí v nich navíc může vyvolat vzpomínky a náš personál si s nimi o nich bude povídat," vysvětlil Taylor Daily Mailu.

Poslední vědecké poznatky totiž ukazují, že konverzace o minulosti pomáhá zpomalovat degenerativní změny části mozku, zodpovědné za schopnost vytvářet a uchovávat vzpomínky.

Například studie Exeterské univerzity z roku 2009 dokázala, že důchodci, kteří pravidelně vzpomínají na válečná léta, vykazují 12procentní zlepšení schopnosti vytvářet nové vzpomínky.

 

Právě se děje

Další zprávy